Kanada'dan yaşlı bir kişi, denizde ticari miktarlarda metamfetamin taşıdığı için bir Amerikan federal hapishanesinde 40 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme belgelerine göre, 9 Nisan 2019'da ABD Sahil Güvenlik’i, Meksika'nın kuzeyinden Newport, Oregon'un uluslararası sularında 225 deniz mili uzakta kuzeye seyahat eden bir yelkenli gemisi tespit etti. Mandalay adlı gemi, ABD bayrağı ile işaretlenmiş ve ana limanı Seattle idi. Sahil Güvenlik personeli operatörle iletişim kurmaya çalıştığında, sadece VHF aracılığıyla yanıt alabiliyordu. Görevliler, Mandalay'ın Amerikan yargı yetkisi dahilinde olduğunu kontrol ettikten sonra inceleme için gemiye bir bindi.

Operatör, 66 yaşındaki Kanada vatandaşı John Philip Stirling, Sahil Güvenlik Komutanlığına gemi belgelerinin olmadığını ve kimlik vermeyi reddettiğini söyledi. Daha fazla sorgulama üzerine, konuşması kötüleşmeye başladı ve savcılara göre olası bir aşırı dozda uyuşturucu belirtisi gösterdi. Sahil Güvenlik personeli gemiye binmeden kısa bir süre önce Stirling, saf fentanil olduğuna inanılan şeylerin büyük bir kısmını tüketmişti ki bu, ölüm olasılığı yüksek bir eylemdir.

Alert ekibi Stirling'e tıbbi yardım ulaştırdı ve onu helikopterle Oregon'un Astoria kentine tahliye etti.

Mandalay limana çekildi ve arandı. Araştırmacılar 28 yedi galonluk sıvı metamfetamin (toplamda yaklaşık 200 galon) sürahi ve plastik sargılı birkaç pentobarbital tuğla içeren bir spor torbası keşfetti. Müfettişler daha sonra ilaçların Kanada'ya teslim edilmek üzere Cortez Denizi'ndeki başka bir gemiden Mandalay'a yüklendiğini öğrendiler.

Ocak ayında Stirling, Deniz Uyuşturucu Yasası Uygulama Yasası uyarınca metamfetamin dağıtma niyetiyle bir sayıdaki mülkiyete suçlu bulundu. Video konferans görünümünde, mahkemeye daha önce bir kaçakçılık girişimi başarısız olduktan ve milyonlarca dolarlık kokain kaybettikten sonra kartel üyeleri tarafından yolculuk yapmaya zorlandığını söyledi.

Olay ABD Sahil Güvenlik Soruşturma Servisi ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından, ABD Gümrükleri ve Sınır Koruması'nın yardımıyla araştırıldı.

Editör: TE Bilişim