BM Güvenlik Konseyi (BMGK), oy birliği ile aldığı kararla üye ülkelerin Libya'ya kaçak silah taşıdığından şüphelenilen gemilerde arama yapmasına yetki verdi.
BMGK, İngiltere tarafından hazırlanarak Konsey'e sunulan tasarıyı görüştü. Libya açıklarında göçmen kaçakçılığı ile mücadele eden Avrupa Birliği'nin talebiyle gündeme gelen tasarı, oy birliği ile kabul edildi.

Kararda, 12 ay boyunca üye ülkelerin, Libya açıklarındaki gemilerde silah kaçakçılığı yapıldığına ilişkin makul şüphe bulunması halinde bu deniz taşıtlarında arama yapabilecekleri belirtildi.

İnceleme yapılan gemilerde BM yaptırımına tabi malzeme bulunması halinde bunlara el konulması ve imha edilmesi yetkisi tanınan kararda tüm müdahalelerin uluslararası hukuka uygun olması gerektiği vurgulandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, geçen hafta Konsey'de yaptığı konuşmada, BMGK'nın izniyle gerçekleştirilen "Sophia" operasyonu ile binlerce kişinin hayatının kurtarıldığını, çok sayıda kaçakçının yargı önüne getirildiğini belirterek, daha da etkili olabilmek için BMGK'den Libya'ya uygulanan BM silah ambargosunu "Sophia" operasyonu tarafından Libya kıyılarındaki açık denizlerde uygulama ve denetleme yetkisi istediklerini kaydetmişti.

BM Güvenlik Konseyi, 2011 yılında Libya'ya silah ambargosu uygulama kararı almıştı. Konsey, geçen yıl AB'ye Libya açıklarında göçmen kaçakçıları ile mücadele etme yetkisi vermişti.

Libya'da hem iç çatışmaların tarafları hem de DAEŞ'in çok sayıda illegal silaha ulaşım sağladığı belirtiliyor.
Editör: TE Bilişim