İspanya federal polis teşkilatı, Santa Cruz de Tenerife'de bir yük gemisinin gövdesinin altındaki soğutma suyu girişinden 200 kilo kokain ele geçirdi.

Yük gemisi Nord Mamore geçen hafta  yakıt ikmali için Tenerife'de limana demir attı. Mısır kargosu taşıyordu ve Lizbon, Portekiz'e doğru yola çıktı.

5 Ağustos'un erken saatlerinde, bir gümrük gözetim elemanları  ile çalışan Guardia Civil'in  sınır muhafız birimi,inceleme yapmak üzere gemiye bindi. Gemi bağlandığı sırada  bir dizi uyuşturucu arama uygulamasından sonra gövdeyi ayrıntılı olarak incelemek üzere uzman dalış denetim elemanları da ekibe katıldı. 

 Kargonun ve geminin ortak alanlarının incelenmesi sırasında, Sivil Muhafız Sualtı Faaliyetleri ekibinden (GEAS) dalgıçlar, teknenin altına toplam sekiz paket kokain tespit etti.

Keşif, geminin makinelerini soğutma suyu girişinin incelenmesi sırasında yapıldı. Dış ızgaranın arkasında birbirine bağlanmış olarak bulunan  demetler, çıkarılıp test edildiğinde, madde kokain için pozitif çıktı.

Nord Mamore , Tenerife'ye varışından üç ay önce Brezilya'nın Imbituba, Rio Grande ve Curitiba llimanlarına uğramıştı. Brezilyalı organize suç grupları Bolivya kaynaklı kokain ihraç ediyor ve Batı Avrupa'ya önemli miktarlarda satıyorlar; gümrük memurları her yıl Avrupa'da yaklaşık 20-30 ton Brezilya menşeli kokaine el koyuyor.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'ne göre Curitiba, bu uyuşturucu boru hattı için belirlenen kaçakçılık limanlarından biri.

Editör: CAHİT İSTİKBAL