İKİ AYDIR DENİZDE MAHSUR KALAN BÜYÜKBAŞ HAYVANLAR MUHTEMELEN ÖLDÜLER VEYA CEHENNEM IZDIRABI ÇEKİYORLAR.

İki canlı hayvan gemisinin Aralık ayında İspanya'dan ayrıldıklarından bu yana pek çok ülkeye girişleri sağlık gerekçesiyle reddedildi. Aralık ayının ortasından bu yana içerisindeki binlerce büyükbaş hayvanla denizde bulunan iki canlı hayvan gemisinden biri şu anda İspanya'nın Cartagena limanında, ancak yükünün kaderi belirsiz.

İki gemi Noel'den önce İspanya'nın farklı limanlarından hayvan yüklerini teslim etmek için ayrıldı, ancak her bir gemi bir büyükbaş hayvan hastalığı olan mavi dil hastalığı salgını şüphesiyle, Türkiye ve Libya da dahil olmak üzere çeşitli ülkeler tarafından limanlara alınmadı. İspanya hükümeti ve ülkenin en büyük sığır eti üreticileri birliği Asoprovac, sığırların mavi dil hastalığı olmayan bölgelerden geldiğini söyledi. Salı günü, İspanyol haber ajansı EFE, Türkiye sığırları almayı kabul etmesine ve gemilerde mavi dil hastalığı olmadığına kanaat getirilmesine rağmen, hayvanların ilgili limanlara varışlarında salgın hastalığa yakalanma endişeleri nedeniyle reddedildiğini bildirdi. Bir İspanyol hükümeti kaynağı, bildirilen 895 buzağı taşıyan Karim Allah'ın İspanya'nın Cartagena limanının hemen dışında demirlediğini doğruladı. 1.776 hayvan taşıyan diğer gemi Elbeik, Kıbrıs açıklarında Türk sularında demirlemeye devam ediyor. Binlerce sığır, iki canlı hayvan gemisinde 60 günden fazla süredir bulunuyor.

Hayvan Eşitliği İspanya direktörü Silvia Barquero, birçok hayvanın çoktan öldüğünü ve hala hayatta olanların gerçek bir cehennem ızdırabı çektiklerini düşündüğünü söyledi.

Her iki geminin resmi veteriner muayeneleri geçtiğimiz hafta Kıbrıs ve Sardinya'da gerçekleştirilmişti, ancak hiçbir gemi veterinerlerin gemiye binmesine izin vermek için kıyıya yaklaşmadı. Salı günü, İspanya tarım bakanlığı sözcüsü, gemilerin durumunu, "hayvanları Türkiye'de satacak olan İspanyol bir ihracatçının reddedilmeleri nedeniyle bu hayvanları Libya'da satmaya çalıştığını ancak bunun başarısız bir operasyon olarak kaldığını aktardı. Sözcü, hayvan sayıları, gemilerdeki koşullar veya sonraki olası adımlar hakkındaki sorulara yanıt vermedi.

Sözcü, “şimdi Cartagena'ya gelen Karim Allah'ın, ilgili sağlık sertifikalarına sahip ve mavi dil hastalığı olmayan bölgelerden gelen hayvanlarla İspanya'dan ayrıldığını ekledi. Bu nedenle hayvanlar Cartagena limanını sağlıklı bir şekilde terk etti. "Geçen hafta bakanlık, İspanya'nın Tarragona limanından ayrılan Elbeik'in de mavi dilli olmayan bölgelerden sığır taşıdığını söyledi. STK Hayvan Refahı Vakfı'ndan bir veteriner olan Maria Boada Saña, Karim Allah üzerindeki en az 100 hayvanın çoktan ölmüş olmasından korktuğunu söyledi. "Karim Allah Pazar akşamı Cartagena'ya geldi ve Cumartesi sabahı Sardunya'da planlanan bir veteriner muayenesine bilerek girmedi” dedi. Bir İspanyol tarım bakanlığı kaynağının, geminin İspanyol sularında olmasına rağmen henüz Cartagena limanına giriş talebinde bulunmadığını söyledi.

Boada Saña, "Bu, şu anda hayvanların sağ mı yoksa ölü mü oldukları hakkında hiçbir fikrimiz olmadığı anlamına geliyor" dedi. "Yine de diğer kaynaklar bana Karim Allah gemisinin hayvan yemi istemediğini söyledi. Bana göre, bir denetimden kaçınması, beklemesi ve yiyecek istememesi muhtemelen hayvanların çoğunun öldüğü anlamına geliyor.

"Cenova merkezli avukat Manuela Giacomini, ölü hayvanların vinçle gemiden kaldırılması gerektiğini ve operasyonun sayılara bağlı olarak en az bir gün veya daha uzun sürebileceğini söyledi. İlgili bir gelişmede, bir İspanyol hükümeti kaynağı, Cartagena limanının, Karim Allah gemisinin rıhtıma yanaşana kadar canlı hayvan gemilerinin hareketini geçici olarak askıya aldığını doğruladı. Kaynak, geminin liman önünde demirlemeye devam ettiğini ve limana girme kararının gemi sahibine ait olduğunu da sözlerine ekledi. Canlı hayvanların taşınması hakkında bir kitap yazan Harvard'ın hayvan hukuku ve politikası programının direktörü Prof. Kristen Stilt, hayvanların varış limanlarında reddedilmesinin canlı ulaşımda doğal bir risk olduğunu söyledi.

Stilt, "reddedildi" olarak etiketlendikten sonra, "şu anda İspanya'dan gelen buzağılarla denizde iki gemiyle gördüğümüz gibi, başka hiçbir ülkenin onları kabul etmeyeceğini" söyledi.

Mürettebat ve hayvancılık için bir başka sorun da, hastalık iddialarını değerlendirebilecek ve bağlayıcı bir karar verebilecek uluslararası bir hakemin olmaması. Hollandalı milletvekili Anja Hazekamp, "hayvan taşımacılığına ilişkin hayvan zulmünü durdurmanın tek yolunun" canlı hayvanların AB dışına ihracatına tamamen yasak getirilmesi olduğunu söyledi.

"İlgili her iki geminin de AB sertifika onayları var, bu da Avrupa hayvanlarını yükleyebilecekleri ve onları Libya, Lübnan, Mısır ve Suudi Arabistan gibi üçüncü ülkelere gönderebilecekleri anlamına geliyor" dedi. Hazekamp Avrupa’da "Toplamda böyle bir sertifikaya sahip yaklaşık 80 gemi var." dedi.

Editör: TE Bilişim