Bitlis Valiliği, terör örgütlerinin yük taşıma kapasitesi bulunan dronelerle (insansız hava aracı) yapabileceği bombalı saldırı ve keşif türü eylemlerin önüne geçebilmek için bu araçların kullanım alanını sınırlandırdı.
Bitlis Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, terör örgütlerinin insansız hava araçlarını bombalı saldırı ve keşif amaçlı eylemlerde kullanabilmek amaçlı bulundurduklarının anlaşıldığı belirtildi. Terör örgütlerinin yük taşıma kapasitesi bulunan dronelerle yapabilecekleri bombalı saldırı ve keşif türü eylemlerin önüne geçebilmek için dronelerin kullanım alanının sınırlandırıldığı kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İl merkezi ve ilçelerimizdeki valilik, kaymakamlık, askeri bölge, bina, tesisler ve lojmanları, adliye binası ve lojmanları, emniyet bina, tesis ve lojmanları, hava limanı ve çevresi, kamu kurum ve kuruluşlara ait bina, tesis ve lojmanları gibi yerlerde drone kullanımının yasak olduğu bölgeler oluşturulmasının güvenlik açısından önem arz ettiği ve bununla kamu güvenliğini sağlamak amaçlanmıştır. 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. maddesi (Değişik: 23/1/2008-5728/125 md.) il genel ve idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden, müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi hükmü uyarınca idari para cezasıyla cezalandırılır. Kamu düzenini ve güvenliğini, kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi halinde, vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla, alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananların, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaktır. Güvenlik güçlerimizin bölge halkımızın da desteğiyle huzur ve güvenliği sağlaması maksadıyla, Bitlis genelinde teröristlerle mücadelesini kararlılıkla sürdürebilmesi için gerekli olan karar alınmıştır."
Kaynak: iha