Baltık Denizi’nde 2 kargo gemisinin çarpışması sonucu kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Baltık Denizi’nde, Danimarka’nın Bornholm Adası ile İsveç’in güneyindeki Ystad şehri arasındaki 2 kargo gemisi çarpıştı. Danimarkalı ve İsveçli yetkililer, kayıp 2 kişi için arama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

İsveç Denizcilik İdaresinde yapılan açıklamada, Danimarka bandıralı Karin Hoej gemisinin alabora olarak ters döndüğü belirtildi. Danimarka Savunma Müşterek Harekat Merkezi (JOC) ise, gemide bulunan 2 kişinin kayıp olduğunu açıkladı. İngiliz bandıralı Scot Carrier gemisinde herhangi bir işlevsel sorunun bulunmadığı ve mürettebatın da güvende olduğu bildirildi.

Rederiet Hoj denizcilik şirketinin ve Karin Hoej gemisinin sahibi kaza ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bir kaza yaşandığını doğrulayabilirim, fakat şartların ne olduğunu bilmiyorum. Büyük bir kurtarma operasyonu gerçekleştiriliyor” dedi.

Kurtarma çalışmaları devam ediyor

Danimarka, kurtarma çalışmalarında İsveçli yetkililere yardımda bulunurken, 1 kurtarma botu ve 1 helikopteri olay yerine gönderdi. Çok sayıda sivil gemi de arama çalışmalarına destekte bulunuyor.

JOC, kazanın İsveç karasularında meydana geldiğini ve gemilerin birbirleriyle temas ettikleri sırada aynı yöne hareket ettiklerini belirtti.

Gemilerin ne taşıdığı hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

 Euronews

Çarpışma Danimarka bayraklı Karin Høj ile İngiltere bayraklı Scot Carrier arasında

Kayıp olan iki kişinin, AFP'ye teyit edilen 55 metrelik geminin sahibi olan Danimarka kargo gemisi Karin Høj'un iki mürettebat üyesi olduğu bildirildi.

MarineTraffic.com'a göre gemi önceki gün İsveç'in Sodertalje kentinden ayrıldıktan sonra Danimarka'daki Nykoebing Falster'a gidiyordu.

İngiliz gemisinin kimliği hemen tespit edilmedi, ancak İsveç kurtarma hizmetlerine göre, yaklaşık 90 metrelik bir kargo gemisi. MarineTraffic.com'dan alınan veriler, bunun Letonya'nın Salacgriva limanından İskoçya'daki Montrose'a gitmekte olan Scot Carrier gemisi olması muhtemel olduğunu gösteriyor.
İsveç Denizcilik İdaresi ve Danimarka Savunma Komutanlığı, Euronews'e verdiği demeçte, hem İsveç hem de Danimarka, kayıp iki kişiyi bulmak için sabah olay yerine birer helikopter ve çok sayıda arama kurtarma (SAR) botu yerleştirdi.

İsveç Denizcilik İdaresi öğleden sonra erken saatlerde, Ystad'ın yaklaşık 30 kilometre doğusunda, Sandhammaren'in hemen güneyinde çekildikten sonra alabora olan teknede "İsveç Sahil Güvenlik ve kurtarma ekiplerinin mürettebatı aramak için dalışa başladığını" duyurdu.

Günün erken saatlerinde, teknenin çekilmesinin teknenin batmasını önleyeceğini ve kurtarma ekiplerinin "eksiklerden herhangi birinin gemide olup olmadığını öğrenmesini" kolaylaştıracağını açıklamışlardı.

Kaynak: iha