Armada'nın iflası 120 milyar dolarlık pazar boşluğu korkusu yarattı

Singapore merkezli gemi işletmecilik şirketi Armada'nın arkasında 70 milyon dolar borç bırakarak iflası 120 milyar dolarlık kuru dökmeyük pazarında bir yeni şok dalgası meydana getirdi.

Armada aslında aralık ayında batmak üzere olduğu işaretlerini vermiş ve sonunda İcra İflas Masası'na resmen müracaat ederek, borcu olan 70 milyon doları da ödemeyecek hale düştüklerini ve iflas işlemlerinin yapılmasını talep etmişti.

Birçok brokerlik şirketi Armada gibi bir güçlü şirketin iflasının çok ciddi bir gerileme olduğunu işaret ederken, Armada'nın Pioneer Freight Futures, Atlas Shipping ve Britannia Bulk FFA- Forward Freight Agreement kurallarına göre bu üç şirkete 67 milyon dolar borcu olduğunu belirtiyorlar.

Armada'nın ayrıca Asya merkezli Glory Wealth'e olan 6 milyon dolar gibi bir borç nedeniyle ABD Federal İcra Mahkemesi'ndeki davası devam ediyor.
 
Armada, iflas eden tek şirket olmayacak

Armada'nın iflasının bireysel bir olay olmadığı, asıl tehlikenin çok güçlü bilinen benzer diğer armatörlük ve gemi işletmeciliği şirketlerinin de iflas tehlikesiyle karşı karşı oldukları ileri sürülürken, brokerlik kaynakları şöyle değerlendirme yapıyorlar; "2009'un ufkunda hiç de parlak bir gelecek görülmüyor. Domino etkisiyle düşünmek bile istemediğimiz diğer şirketlerin iflası, kuru dökmeyük piyasasının 120 milyar dolarlık potansiyeli için asıl o zaman felaket olacaktır. Bu tehlikeli değişimin önlenmesi için hükümetler düzeyinde ve küresel kavramda kesin önlemler alınmalıdır."

Editör: TE Bilişim