Arkas: “Yargı süreci devam ediyor”

İzmit Yeniköy sahilinde Zeytincioğlu ile Arkas Holding’in birlikte yaptırdığı Zeyport Otomobil Limanı hakkında, aynı bölgede liman yapmayı planlayan Turgut Reis A.Ş. Firması Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Coşkun, ciddi ve çarpıcı iddialar gündeme getirmişti. Coşkun’un kaçak yapıldığını öne sürdüğü, her aşamasında devlet kurumlarının aldatıldığını, yargı kararlarının hiçe sayıldığı limanla ilgili iddialar hakkında Arkas Holding açıklama yaptı.

LİMANIMIZ ÇALIŞIYOR

Arkas Holding’in açıklamasında, 35 milyon Dolarlık yatırımla yapılan Autoport Otomobil İhtisas Limanının tamamlandığı, halen çalışır durumda olduğu belirtiliyor, “Bu liman için 11 kamu kurum ve kuruluşundan izin, işletme belgesi alınmıştır. Danıştay Dava İdareler Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararı, münhasıran kullanma hakkı sözleşmesiyle ilgilidir, tedbir niteliğindedir. Bu konuyla ilgili dava, Danıştay’ın ilgili dairesinde devam etmektedir. Devam eden bir davayı etki altında bırakacak beyanlarda bulunmak, kimsenin haddi olmasa gerektir” denildi.

İddialar neydi?

Konuyla ilgili iddialar bir süre önce Özgür Kocaeli gazetesinde gündeme taşınmıştı. TIKLAYINIZ

Zeyport Limanı yıkılacak Turgut Reis yapılacak
 

Kocaeli Sanayi Odası’nın 19 Ocak’ta yapılacak seçimlerinde Yılmaz Kanbak’ın karşısına rakip olarak çıkan Ayhan Zeytinoğlu’nun Yeniköy sahilinde yapımını sürdürdüğü Zeyport Limanı hakkında şok iddia ortaya atıldı.
Geçmişte ANAP’ın Gölcük ilçe başkanlığını da yapan, sanayici, işadamı Mehmet Coşkun, Zeyport Limanının kaçak olduğunun kanıtlandığını söyledi, “Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli başvurular yapıldı. Bu liman tesisinin derhal yıkılması gerekiyor” dedi.

FRANSIZ FİRMASI İLE 253 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Mehmet Coşkun 1963 Trabzon Of doğumlu. Uzun yıllar Gölcük’te yaşadı. ANAP’ın en güçlü olduğu dönemlerde Gölcük İlçe Başkanlığını yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Granit İstanbul Seramik Firması’nın Eskişehir’de büyük bir granit ve mermer fabrikası var. Mehmet Coşkun’un şirketleri İran ve Pakistan’da da faaliyet gösteriyor, halen Kazakistan’da da büyük bir yatırım yapıyor.

Mehmet Coşkun, 1994 yılında Yeniköy sahilinde, bugün Serbest Bölge olan alanın hemen doğusunda bulunan, bataklık halindeki araziyi satın aldı. Coşkun, bu arazide gelecekte bir tersane ve liman yapmayı planlıyordu. Bu konuda yatırım ortaklığı için de, dünyanın en büyük liman işletmecilerinden biri olarak bilinen Fransız firması CMA CGM ile ortaklık kurdu. Mehmet Coşkun, Turgut Reis adını verdiği firmaya, Fransız firmasını da ortak etti.

Mehmet Coşkun’un kurduğu Turgut Reis firmasına devredilen arazinin yan tarafı ise, Kuryapı firmasının sahibi Hüseyin Kuru’ya aitti. İş Bankası tarafından satışa çıkartılan bu araziyi de, Ayhan Zeytinoğlu almıştı. Zeytinoğlu da, Türkiye’nin en büyük liman işletmecisi ve konteyner nakliyecisi Arkas firması ile ortaklık kurdu.

Zeytinoğlu öncülüğündeki firma, 30 milyon Dolarlık yatırımla, Zeyport Limanını yapmak için harekete geçti. Oysa Mehmet Coşkun’un firması Turgut Reis, Fransız ortağı ile, hemen yandaki arazide 970 kişinin istihdam edileceği 253 milyon Dolarlık liman yapmayı hedefliyordu.

Zeytinoğlu’nun öncülüğündeki Zeyport Limanı ile ilgili projeler hazırlandığında, Mehmet Coşkun’un Fransız ortağıyla liman yapmaya hazırlandığı arazinin giriş çıkışı tamamen kapatılıyordu. Coşkun, buna itiraz etti. Mehmet Coşkun, “Önce Ayhan Zeytinoğlu ile görüştüm. Yaptığının yanlış olduğunu anlatmaya çalıştım. Ama anlaşmaya yanaşmadı. Bunun üzerine hukuki mücadeleyi başlattım” dedi.

MAHKEME KARARLARI ORTADA

Mehmet Coşkun’un iddiasına göre, Zeyport Limanı ile ilgili projelerin kabul edilmesi de, bu limanın inşaatını gerekli izinler alınmadan başlanması da, hukuk ilkeleri ile çelişiyordu. Coşkun, haklılığını anlatmak için Ankara’da pek çok temasta bulundu. Son çare olarak yargıya gitti.

Önce Danıştay’dan, ardından İdare Mahkemesi’nden çıkan kararlara göre de, Zeyport Limanının hukuka aykırı, ruhsatsız ve kaçak olduğu kanıtlandı. Mehmet Coşkun, “Zeyport limanını yapanlar, Büyükşehir Belediyesi’ni de, Yeniköy Belediyesini de sahte evraklarla kandırdı. Şimdi adalet kesin hükmünü verdi. Zeyport Limanı adına yapılan bütün inşaatın yıkılması gerekiyor” dedi.

Zeyport Limanı ile ilgili hukuki tartışmalara son noktayı Danıştay İdari Dava Daireleri koydu. Mehmet Coşkun, yargının verdiği bu kararlar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi’ne de gerekli başvurunun yapıldığını, yıkım uygulamasının hemen başlatılmasını beklediklerini söyledi.

TURGUT REİS LİMANI HEMEN İNŞA EDİLECEK

Mehmet Coşkun, Zeyport Limanı ile ilgili hukuki kararların uygulanması, limanın yapılan bölümlerinin yıkılması halinde, Turgut Reis Limanının inşaatına hemen başlayacaklarını, en fazla 2 yıl içinde bitireceklerini söyledi. Coşkun, “Turgut Reis limanı işinde birlikte olduğumuz Fransız firması CMA CGM firması, konteyner taşımacılığı alanında dünyanın en büyük ikinci firmasıdır. Yıllardır, arazimizle ilgili yapılan haksızlığın telafisi için çaba harcadık. Bugün gelinen noktada 253 milyon Dolarlık yatırım için artık her şey hazır görünüyor” dedi.

Mehmet Coşkun, yargının verdiği kararla Ayhan Zeytinoğlu’nun başında bulunduğu Zeyport firmasının söz konusu arazideki tapusunun da iptal edildiğini söyledi.


 

Editör: TE Bilişim