Dünyanın önder marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’nin “Türkiye’nin en değerli markaları” listesinde, denizcilik ve lojistik alanında öncü holdinglerinden Arkas, “A” notuyla nitelendirildi.

Arkas, ‘Türkiye’nin En Değerli Markaları’ listesine 238 milyon dolarlık marka değeri ile 24’üncü sıradan girdi. Dünyanın önder marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’nin Türkiye’de altı yıldır her sene açıkladığı listede, denizcilik ve lojistik alanında Türkiye’nin öncü holdinglerinden Arkas, “güçlü” anlamına gelen ‘A’ notuyla nitelendirildi.

Ciro yerine, değer

Brand Finance, listeyi hazırlarken şirket halka açık ise KAP’a (Kamu Aydınlatma Platformu) açıkladığı rakamlardan, değilse şirketin kendisinden aldığı rakamları baz alıyor. Genel tabloları hazırlarken, markalı faaliyete ait son üç yıllık geçmiş finansal verileri yorumluyor ve gelecek beş yıla projeksiyon yapıyor.

Değer tabanlı pazarlama yaklaşımını ülkemiz gündemine sokmayı başaran Brand Finance böylece, ciro temeline dayalı bir gündem yerine, değer tabanlı bir gündem oluşturmaya çalışıyor. Bu araştırmalar, şirketlerin sürdürdükleri faaliyet içerisinde markanın önemini anlamalarına yardımcı oluyor. Böylece dikkatin, şirketin en değerli varlığı marka üzerine çekilmesine ve markanın değerinin nasıl artırılabileceği konusunun yönetim gündemine girmesine katkıda bulunuyor.

Türkiye’nin en değerli markaları listesinde ilk beşte sırasıyla Türk Telekom, THY, Akbank, İş Bankası ve Turkcell yer alıyor. Marka değeri açısından, bankacılık, telekomünikasyon, perakende gibi işkollarını içeren hizmet sektörünün diğer sektörlere göre daha yüksek değer oluşturduğu görülüyor. 

GENİŞ YELPAZE

Arkas, 55 şirketi ve 6 bin 300 çalışanı ile gerek yurt içinde gerekse Akdeniz ve Karadeniz ülkelerinde gerçekleştirdiği yatırımlar nedeniyle büyüyen iş hacmine sahip uluslararası bir holding. Deniz, kara, demir ve havayolu taşımacılığını kombine ederek sunduğu lojistik hizmetlerinden acenteciliğe, armatörlük ve liman işletmeciliğinden turizme, sigortadan otomotive birçok sektörde faaliyet gösteren Arkas, ticari başarılarının yanı sıra sosyal sorumluluk anlayışı ile de marka değerine katkı sağlıyor. Spor alanında Arkas Spor Kulübü, kültür-sanat alanında Arkas Sanat Merkezi, Arkas Trio ve Arkas Deniz Tarihi Merkezi, çevre alanında Arkas Turmepa II teknesi Arkas’ın sosyal sorumluluk alanlarından bazıları.

Editör: TE Bilişim