Ardahan Üniversitesi (ARÜ), İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) konferans salonunda gerçekleştirilen konferansta Altaylı kam ve folklor araştırmacısı Doç. Dr. Nadya Yuguşeva, ARÜ’lü akademisyen ve öğrencilere Altay İnanç Sistemi’ni anlattı.
ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük’ün yanı sıra birçok akademisyen ve ARÜ’lü öğrencinin katıldığı konferansta, Rektör Prof. Dr. Korkmaz, kısa bir açılış konuşması gerçekleştirdi.
Rektör Prof. Dr. Korkmaz konuşmasında, dünyaca ünlü edebiyatçı Cengiz Aytmatov’un “Hepimiz Altay kazanından çıktık” sözünü dile getirerek, Altay Özerk Cumhuriyeti’nde çalışmalar yapan İBEF Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Şayhan’ı kürsüye davet etti. Şayhan konuşmasında kamçılık inancı hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Yrd. Doç. Dr. Şayhan, konuşmasını yapmak üzere Doç. Dr. Yuguşeva’yı kürsüye davet etti. Kam ve folklor araştırmacısı Doç. Dr. Yuguşeva konuşmasında, kamlık inancının geçmişe uzanan anlamsal içerikleri bakımından ay, güneş, yıldızlar ve gökyüzü ile yaşıt olduğunu belirterek, kamların kendi isteği ve düşünceleri ile hareket etmediğini doğaüstü güçler tarafından yönlendirildiğini dile getirdi. Bu inanç dünyasının özünde, doğayı bütün olarak kavramayı ve doğaya karşı saygılı olunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Yuguşeva, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Korkmaz’dan yerleşke alanında her öğrenci için bir ağaç ve bir çiçek dikmesini rica ederek, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Soruların ardından son bulan konferansta Rektör Prof. Dr. Korkmaz tarafından, Doç. Dr. Yuguşeva’ya çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: iha