Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Yörük Sanayici ve İş Adamları Derneği (YÖRSİAD) ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından “18 Mart Çanakkale Savaşı Paneli” düzenlendi.

“18 Mart Çanakkale Savaşı Paneli” ATSO Antalya Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilirken panel sonrası “Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa: Türk ve Anzak Asker Anlatılarından Kültürel Yansımalar Sergisi” açıldı. Panel’de 18 Mart Çanakkale Savaşı Askeri Tarih Yazarı Bekir Bülend Özsoy tarafından anlatıldı.

“Esat Paşa ve Menter Paşa daha çok anılmalı”

Askeri Tarih Yazarı Bekir Bülend Özsoy, bilgi ve belgelerle 18 Mart Çanakkale Deniz Zafer’inin ve Çanakkale Savaşlarının tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Özsoy, “Deniz zaferinin en önemli noktalarından birisi olan Mayınların döşenmesi teklifini götüren bir alman subaydı. Alman subayı Menter Paşa ve o teklifi kabul eden ve yerine getiren Esat Paşa idi. Bu ikili 18 Mart tarihlerinde daha çok anılmalı” dedi.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğrt. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Azer Banu Kemaloğlu da “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferini kutlamak ve şehit ve gazilerimiz anmak için YÖRSİAD’ın davetlisi olarak buradayız. Sergimiz 21 posterden oluşuyor. Sergide on Türk ve on Anzak askerin hikâyesini anlatan sergi ayaklı poster formatında, savaş sırasında hissettikleri insani boyutunu bizlere anlatmaya çalışıyor. Yıllarca yaptığımız araştırmalar sonrasında edindiğimiz belge ve materyallerden onların savaş dışında insan olarak nasıl yaşadıklarını, ülkelerine ne izlenimler ile döndüklerini anlayabiliyoruz. Onları askerden öte insan olarak algıyabilme şansı buluyoruz.”

Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa: Türk ve Anzak Asker Anlatılarından Kültürel Yansımalar sergisi açıldı

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Azer Banu Kemaloğlu’nun hazırladığı Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa: Türk ve Anzak Asker Anlatılarından Kültürel Yansımalar Sergisi de törenle açıldı. Sergi 23 Mart 2017 tarihine kadar, ücretsiz olarak gezilebilecek. Sergi öncesi Çanakkale Savaşlarında askerlere dağıtılan Buğday Çorbası, Kuru Üzüm Hoşafı ve ayran ve ekmek dağıtıldı.
Kaynak: iha