Antalya limanında börtü böcek tartışması

Antalya Liman Başkanı Ramazan Kaplan, Antalya'da bir çok yerin sit alanında bulunması nedeniyle bir çivi dahi çakılamadığını belirtirken Çevre İl Müdürlüğü tepki gösterdi.   

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi tarafından yeni turizm sezonu nedeniyle yatçılık ve yat sektörünün sorunlarının ele alındığı ''Bilgilendirme Toplantısı'' Antalya Ticaret Borsası'nda DTO Meclis Başkanı Serdar Göksel başkanlığında yapıldı.

Toplantıya, Antalya Liman Başkanı Ramazan Kaplan, Denizcilik Müsteşarlığı Antalya Bölge Müdürlüğü Gemi Sörvey Kurulu Başkanı Abdullah Genç ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğü temsilcisi Çevre Mühendisi Ceyda Gençel katıldı. Toplantıda, turist taşıyan yat sahipleri ve temsilcilerine yeni turizm sezonunda yapılacak denetimlerle denizlerde can ve mal güvenliği konusunda alınması gereken önlemler konusunda bilgi verildi.

Antalya Liman Başkanı Ramazan Kaplan, gemi adamları ve denizcilikle ilgili harçların internet ortamında alınacağını söyledi ve silici, yağcı ve miço yeterlilik belgeleriyle teknede çalışanların sahip olmaları gereken belgeler hakkında bilgi verdi.

Yat sahiplerinin tekne çalışanlarını mutlaka sigortalı yaptırmalarını isteyen Kaplan, günübirlik tur teknelerinin de 60 günlük Liman Çıkış Belgelerini teknelerinde bulundurmalarını hatırlattı. Kaplan, günübirlik teknelerin de yolcularını kayıt altına almalarının zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Alkollü şekilde tekne ve yat kullanılmamasını ve yolcu kapasitesinin aşılmaması gerektiğini belirten Kaplan,ÖTV'siz yakıt kullananları da uyardı. Kaplan, ÖTV'siz yakıt alıp, bu yakıtı amacı dışında kullanan tekne ve yat sahipleriyle gemiciler hakkında vergi kaçakçılığı suçu işlemekten dolayı işlem yapılacağını bildirdi.

Kaplan, teknelerde yolculara can ve mal güvenliği konusunda bir tehlike anında yapılacaklar hakkında, uçaklardaki gibi yolculara bir-iki dakika süreyle bilgi verilmesini istedi. Kaplan, şöyle konuştu:

Kaplan, Antalya'nın tarihi ve doğal güzellikleri olduğu için koruma altında bulunduğunu belirterek, denizcilik altyapı yatırımlarının bugüne kadar 'koruma'' nedeniyle yapılamadığını öne sürdü. Kaplan, şunları kaydetti:

''Antalya'da her yer koruma alanı, sit alanı. Börtü böcekler koruma altında. Koruma diye, sit alanı diye denizciler için bir çivi dahi çakılamıyor. Caretta carettalar koruma altında, başka canlılar koruma altında. Börtü böcek korunacak diye Antalya denizcilik altyapısına yatırım yapılamamış.

Korumacılık adına denizciliğin gelişimi istenmiyor gibi. Denizci denizde olmalı. Denizciye yaşama şansı yok. Kıyılar turizm alanı için verilmiş ama denizciye verilmiyor. Antalya Balıkçı barınağı yapımı konusunda 5 yıldır ilerleme yok. Antalya Limanı balıkçıları liman içinden çıkarmak istiyor.  Balıkçı barınağını evimize mi getireceğiz.''

-BÖRTÜ BÖCEK DE GEREKLİ-

Liman Başkanı Kaplan'ın sözlerine Çevre ve Orman İl Müdürlüğü temsilcisi Çevre Mühendisi Ceyda Gençel karşı çıktı. Börtü böceğin de doğaya gerekli olduğunu belirten Gençel, ''Börtü böcek de gerekli. Elbette koruma olacak. Bu durum polemik konusu yapılmasın. Kaldı ki Antalya Balıkçı Barınağı için ÇED raporu çıktı. ÇED raporu kamuoyuna açıklanmadı'' dedi.

Gençel, yat ve tekne sahiplerini uyararak, tekne ve yatlarda atıkların alınması konusuna çok titiz davranmalarını istedi. Tekne ve yatların atık suları ile sintineyi limanlara vermek zorunda olduğunu ifade eden Gençel, tur tekne ve yatlarının atık su deposu yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

Toplantıda tekne ve yat sahiplerinin deniz deşarjlarının denetlenmediğini bunun da deniz hayatını olumsuz etkilediğini ve deniz kirliliğine yol açtığını iddia etmeleri üzerine Gençel, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi.

-ORKİNOS ÇİFTLİKLERİ-

Turist taşıyan tur tekne ve yat sahipleri, Antalya'nın Sıçan Adası çevresinde bulunan orkinos çiftliklerinin çevresinde denizin üstünün, balıklara verilen yemlerden dolayı yağ tabakasıyla kaplandığını, bu nedenle bu bölgede turisti gezdiremediklerinden yakındılar.

DTO Antalya Şubesi Meclis Başkanı Serdar Göksel de, 15 yıl önce Antalya Körfezinde balık çiftlikleri kurmak için yüzden fazla işletmecinin başvurduğunu ancak buna o koşullarda DTO olarak karşı çıktıklarını hatırlattı.

Serdar Göksel, Antalya'da denizlerde tekne, yat ve diğer gemi ve deniz araçlarında çıkabilecek olası yangınlara karşı müdahale edebilecek itfaiye aracı olmadığını bildirdi. Göksel, Antalya Körfezinde hizmet verebilecek can kurtarma ve yangın söndürecek deniz itfaiyesinin bir an önce oluşturulmasını gerektiğini bildirdi.(aa)

Editör: TE Bilişim