Anadolu Ajansından İlginç  Haber

Anadolu Ajansı, Avusturya bandıralı armatörü Türk olan Anka adlı gemide kaçak sigara yakalandığını haber verdi. Ama işin ilginç tarafı, kayıtlarda böyle bir gemi yok.

DenizHaber.Com olarak haberleri araştımadan yazmıyoruz. Hele haber bir Türk gemisiyle ilgili olursa ve olumsuz bir haber ise, denizciliğimizin karalanmamaması için iki kere dikkat ediyoruz.

Dün AA kaynaklı bir haber önümüze geldi Haberde "İsrail'in Hayfa limanında bir Türk armatörün Avusturya bandıralı "Anka" isimli kuru yük gemisinde, gümrük görevlileri ve polisin düzenlediği ortak operasyon sonucu 105 bin karton kaçak sigara ele geçirildi" deniyordu.

Hemen Anka gemisi hakkında kısa bir araştırma yaptık. Kayıtlarda Anka adında Avusturya bandıralı bir gemi bulamadık.

Anka isimli tek gemi var; o da armatörlüğünü Doğuş Denizcilik A.Ş.nin yaptığı "ANKA" gemisi ve Türk bayraklı.

Sonra Hayfa limanında bir araştırma yaptık, bu olayın aslı nedir diye. İnternet üzerinde hemen hemen tüm dillerde yaptığımız aramalarda Hayfa limanı ile ilgili böyle bir kayda rastlamadık.

Anadolu Ajansı; haberine kaynak olarak "Gemicilik sektörünün bir internet sitesinde yer alan haberde.." şeklinde kaynak gösteriyordu. Acaba hangi gemicilik sitesi? Referansın adı olsaydı daha kolay bulabilirdik.

Neticede biz bu haberi kullanmamayı tercih ettik.

Doğuş Denizcilik ile konuşan editörlerimiz, şirket yetkilisi Türkay Bursalıoğlundan "gemilerinin o tarihte Hayfa'da olmadığını, böyle bir olayın yaşanmadığını, Anka isimli başka bir gemi de olmadığını, haberlerinde kendi gemilerinin fotoğrafını kullananlar bu şekilde şirketlerini ve gemilerini karalayanlar hakkında tazminat davası açacakları" bilgisini edindiler.

Kamuoyunun bilgisine sunarken, habercilikte en temel ilkelerden olması gereken "Be the first. But first get the truth" ilkesini uygulamaya devam ettiğimizi de hatırlatmak istiyoruz.

 

Editör: TE Bilişim