Altıntaş Tersanesi Almanya'ya LPG Gemisi Yaptı

Altıntaş Tersanesinde inşa edilmiş olan “Gaschem Warnow” adlı LPG gemisi başarı ile denize indirildi.

Almanya için inşa edilen gemi 6500 cbm kapasiteye sahip. 114,89 metre boyundaki tanker 2008 yılı Ocak ayında 80 dönüm arazi üzerinde kurulan, 2008 Mayıs ayında faaliyete başlayan  Altıntaş tersanesinde inşa edilen 5 numaralı gemi oldu.

Geminin ana özellikleri şöyle:

  • Tam boy: 114,89 m
  • Kalıp genişliği: 16,80 m
  • Ana güverte yüksekliği: 11,825 m
  • Dizayn draftı: 8,1 m
  • Ethylene draftı: 6,6 m
  • Kargo kapasitesi: 6500 m3
  • Deadweıght 7,6 m draftta: 6500 ton.

"Kızaktaki diğer gemimizi kaderine terk etmek zorunda kaldık"

“Gaschem Warnow” gemisinin denize indirilme töreninde konuşan Altıntaş Tersanesi genel müdürü Metin Tamer; "Kızaktaki gemilerden denize indirilmeye hazır halde olmayan ve kendi filomuza inşa ettiğimiz kan-2 gemisinin inşaatı şu an denize indirilecek gemiden daha önce başlamış olmasına rağmen finansal kriz nedeni ile üretimi durdurulmuş ve gördüğünüz üzere adeta kendi kaderine terk edilmiştir.Benzer görüntüleri bir çok tersanede rahatlıkla görebilirsiniz." dedi.

Tamer, ana makinesi alınmış olan her geminin finansal açıdan desteklenip biran önce ekonomiye kazandırılmasını arzu ettiklerini belirterek; böyle yapılırsa ekonomi için de kazanç olacağını söyledi. Tamer; şöyle dedi:

"Bu durumun ekonomiye üç ana faydası vardır. Bunlardan biri coğrafik yapı avantajımızı da kullanarak Akdeniz ve Karadeniz içinde bulunan deniz taşımacılığındaki payımızın arttırılması, İkincisi ihracat oranı %55-60’lar civarında olan bu sektör sayesinde ekonomiye döviz girdisin sağlanması üçüncüsü ve bana göre en önemlisi emek yoğun bu sektörün bir çok insanımızaEkmek kapısı sağlamasıdır."

"Karsız bile çalışsak Kore ve Çin ile rekabet edemiyoruz"

Gemi inşa ve denizciliğin avantajlarını gören bazı ülkeler örneğin Güney Kore, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan vb. Bir çok ülke gemi sanayi ve deniz taşımacılık sektörüne dolaylı değil doğrudan desteklerini ard arda yaptıklarını söyleyen Tersane Genel Müdürü Metin Tamer; vermiş oldukları tekliflerde kar marjı eklememelerine rağmen özellikle Kore ve Çin ile fiyat konusunda baş edemediklerini belirtti.

 Tamer; "Teklif verdiğimiz birçok proje uzak doğu tersanelerine özellikle Koreye gitmiştir. Bunu kore, çin gibi işçisinden kısarak değil teknolojik alt yapısını ve yan sanayisini geliştirerek dolayısı ile maliyetlerini düşürerek yapmıştır. Bizimde bunu yapmamız gerekmektedir. Bununda yolu çok sayıda küçük tersaneler kurmak değil, tam teşekküllü, modern altyapısı, güçlü ve iyi organize olmuş büyük tersaneler kurmakİle mümkündür. Ayrıca ana makine dan cıvatasına kadar geminin bütün aksamlarını yapabilen entegre ve standardize bir yan sanayi ile mümkündür. Bu model sektör temsilcileri tarafından bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Şuanda böyle bir yapılanmaya olan ihtiyacımız elzemdir.Burada iki alternatifimiz vardır ya tersane, kamu ve yan sanayimiz kolektif ve profesyonel çalışarak dünya ile rekabet etmeyi öğrenecek yada tersanelerimize birer birer kilit vuracağız." dedi.

Metin Tamer;  tüm dünyayı etkileyen mali kriz ortamında, moral, motivasyon ve inançlarını kaybetmeden özverili çalışmaları ile gemilerin tamamlanmasında büyük emekleri olan işçi ve mühendislere de teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim