4 GRUBUN YARIŞACAĞI İHALE, ÖZELLEŞTİRME İDARESİ'NDE YAPILACAK

Alsancak Limanı için açık artırma 2 Mayıs'ta. Alsancak Ortak Girişim Grubu, Babcock and Brown ve PSA-Akfen, Çelebi Holding A.Ş,  Global-Hutchison ile EİB LİMA Ortak Girişim Grubu yarışacak.

İzmir Alsancak Umanı özelleştirmesinde ikinci adım ila atılıyor. İhale için 30 Mart tarihinde verilen tekliflerin ardından, özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Alsancak Limanı için teklif veren grubu 2 Mayıs tarihinde ilk açık artırmaya davet etti.

Gönderilen davet mektubuna göre ilk açık artırmanın 2 Mayıs Çarşamba günü özelleştirme ldaresi'nin Ankara'daki merkezinde yapılacağı belirtildi.

Limana teklif veren firmalar arasında İzmir ve Egeli 140 işadamının Arkas Holding öncülüğünde kurduğu Alsancak Liman Hizmetleri A.Ş, Babcock and Brown ve PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu, Çelebi Holding A.Ş, ve Global-Hutchison ve EIB LIMAŞ (Ege ihracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş) Ortak Girişim Grubu yer alırken, firma temsilcileri ilk açık artırma tarihini heyecanla beklemeye başladı.

Yeterli bilgi yok

Alsancak Liman Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kumlu Başkanı Şinasi Ertan, 2 Mayıs'a hazırlandıklarını belirterek, ihaleyi kazanmak için en iyi teklifi vermek istediklerini söyledi. Ege ihracatçı Birlikleri Liman işletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Servet Eröcal ise ilk açık artırmaya katılacaklarını ifade ederek, ancak açık artırmayla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını kaydetti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın tekliflerin alınmasından itibaren 1-2 hafta içinde nihai pazarlık görüşmelerine başlanması beklenirken, tekliflerin alınmasının ardından 1 ayı geçen sürede teklif veren gruplar verdikleri teklif üzerinden ilk açık artırmaya davet edildi. İlk açık artırmanın ardından, ikinci bir açık artırmanın olup olmayacağı merakla beklenirken, gruplar ihalenin bir an önce sonuçlanmasını bekliyor.

İhaleyi kazanan grubun, şartname gereği öncelikle Alsancak Limanı'nın kapasitesinin artırılması ve liman derinliğinin 9 metreden 14 metreye çıkarılması yatırımlarını 5 yıl içinde tamamlaması gerekiyor. Liman yatırımlarının tamamlanması halinde limana 10 bin tonluk büyük konteyner gemilerinin yanaşması mümkün olacak, limanın kapasitesi yetmediği için Avrupalı armatörlerin yaptığı sıkışıklık zammı nedeniyle mağdur olan ihracatçılar da rahatlayacak. Alsancak Limanı, özellikle körfezin tarama yatırımının ihaleyi kazanan firma taralından yapılmasıyla Yunanistan'ın Pire Limanına kaptırdığı büyük konteyner gemilerinin taşıdığı yükü de geri alma imkanına kavuşacak.

Milat olacak

Teklif verdikleri Alsancak Limanı için 2 Mayısla ilk açık artırmaya davet edildiklerini belirten Alsancak Liman 1 liznıetleri Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan, en iyi teklifi vererek liman işletmesini almak istediklerini söyledi.

Bu işi çok iyi bilenlerin, ortaklan arasında yer aladığına işaret eden Ertan, "Limanda en iyi teklifi vermek istiyoruz. Gideceğimiz son noktaya kadar gideceğiz. Ortaklarımız arasında Arkas gibi Alsancak Limanı'nda halen hizmet veren başarılı bir şirket var. Limanı almamız halinde bu İzmir için bir milat olacak. Limanın daha da büyümesiyle İzmir ekonomisi de büyüyecek" dedi.

Büyük sıkıntı yarattı
-
lhaleye dünya devi Global-Hutchison ile giren Ege İhracatçı Birlikleri Liman lşletmeleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Servet Eröcal ise Ankara'da en iyi teklifi vererek ihaleyi almak için çaba harcayacaklarını açıkladı. İhracatçılar olarak son yıllarda limanda çok sıkıntı yaşadıklarını anlatan Eröcal şöyle konuştu. "Bizi ilk açık artırmaya davet ettiler. Ancak bu davet dışında hiçbir bilgimiz yok. tik açık artırmanın ardından nasıl bir yol izlenecek bilmiyoruz. Buna rağmen Ankara'da en iyi teklifi vermek istiyoruz. Liman özelleştirmesi ile birlikte yeni yatırım imkanı doğacak ve limandaki sıkıntılar ortadan kalkacak. Liman kullanıcıları da daha iyi hizmet alabilecek."

Kaynak: Yeni Asır Gazetesi/Murat Şahin

Editör: TE Bilişim