Almanlarla Ortak Denizaltı yapacağız

ANKARA - Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı çerçevesinde, Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında altı adet 214 sınıfı denizaltının, Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşasını içeren sözleşme, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda, Türk ve Alman yetkililerin katılımıyla düzenlenen törenle imzalandı.

İmza törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Thomas Kossendey, Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Wolfgang Nolting ve HDW Yönetim Kurulu Başkanı Walter Freıtag de katıldı.

Gönül, bölge barışı için en önemli denge ve istikrar unsuru olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin etkinliğini ve caydırıcılığını artıracak altı adet Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı’nın Tedarik Sözleşmesi’ni imzalamak üzere toplandıklarını belirtti. Gönül, Yeni Tip Denizaltı Projesinin askeri yeteneklerin artırılmasına ve yerli sanayinin katılımına ilişkin kazanımların yanı sıra Türk ve Alman ilişkilerine katkıda bulunacağını kaydetti.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Almanya ile olan bu konudaki işbirliğinin 40 yıl öncesine kadar gittiğini ifade etti. Ataç, o günden bugüne 11’i Türkiye’de, üçü Almanya’da olmak üzere, 14 denizaltının inşasını gerçekleştirdiklerini kaydetti.  Söz konusu denizaltılarla hiç direk sürmeden Akdeniz’i baştan başa su altından geçebileceklerini belirten Ataç, bunun dışında bu denizaltıların hiç yakıt ikmali yapmadan Amerika’ya kadar gidip geleceğini ifade etti.

Almanya ile işbirliği çerçevesinde geçmişte firkateyn inşasını da birlikte başardıklarını anlatan Ataç, "Bu işbirliği bize kendi milli gemimizi dizayn ve inşa etme kabiliyetini kazandırdı. Bu projenin de bize kendi milli denizaltımızı dizayn ve inşa etme kabiliyetini kazandıracağını inanıyorum. Bu konuda da çalışmalara başlamış durumdayız" dedi.

Söz konusu denizaltılarla hiç direk sürmeden Akdeniz'i baştan başa su altından geçebileceklerini belirten Ataç, bunun çok önemli bir kabiliyet olduğunu vurguladı.

Bunun dışında bu denizaltıların hiç yakıt ikmali yapmadan Amerika'ya kadar gidip geleceğini ifade eden Ataç, bütün bunların çok önemli olduğunu kaydetti.

"Denizaltı son derece stratejik bir silahtır" diyen Ataç, bunun ne kadar önemli olduğunu tarihe bakıldığında da görülebileceğini söyledi.

Ataç, şöyle konuştu:

"İlk torpido atışını gerçekleştiren Osmanlı, maalesef denizaltı silahının gelişmesine o kadar önem veremedi ve bunun acılarını Çanakkale savaşlarında gördük. Düşman donanmaları çok rahat bir şekilde Çanakkale sularına ulaşabildi. Acaba o zaman 2-3 Türk denizaltısı olsaydı o kadar rahat gelebilirler miydi, o kadar şehit verir miydik? denizaltı çok stratejik bir silahtır. Anavatan savunmasında asla vazgeçilmeyecek bir silahtır. Türkiye Cumhuriyetinde de hiç kimsenin anavatan savunması üzerinde herhangi bir risk düşünebileceğini tahmin etmiyorum."

Oramiral Ataç, bu proje sayesinde Türk Alman dostluğu ve işbirliğinin daha da gelişeceğine inandığını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim