Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’dan gemi söküm sektörüne destek

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey üyesi Adnan Saka Global finans krizinin yarattığı olumsuz koşulların Aliağa’daki gemi söküm sektörünü sıkıntıya soktuğunu kaydetti. Aliağa’da faaliyet gösteren Türkiye’nin tek gemi söküm sektörünün ülke ekonomisine artı değer kazandırdığına değinen Saka, sektörün ekonomik kriz ortamında ayakta durma mücadelesi verdiğini söyledi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Odamız üyelerinden oluşan Aliağa’daki gemi Söküm sektörümüz finansal kriz nedeniyle önemli sorunlar yaşıyor. Küresel kriz nedeniyle hurda fiyatlarının hızla düşmesi sektörü zor durumda bıraktı. Sektörde halen 20 işletmemiz faaliyet gösteriyor. Demir Çelik fiyatlarının global nedenlerle istikrarsız seyretmesi hurda fiyatlarının hızla düşmesine neden oldu. Geçtiğimiz yıl 700 Dolarlar seviyesinde olan hurda, bir yılda 200-220 dolar seviyesine geriledi. Gemi söküm sektörü tonu ortalama 600 dolardan 150-200 bin ton hurda gemi stok etti. Ancak hurda fiyatındaki hızlı düşüş sektörü milyonlarca dolar zarara soktu.” Dedi.

Saka; “Sektör, daha önce arsa ofisine ait olan, daha sonra TOKİ’ye devredilen parsellerde kiracı olarak bulunuyor. TOKİ’ye ödenen parsel kiralarının indirilmesi en azından bu zor zamanlarda sektörün ayakta durmasına imkan sağlayabilir” dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, küresel mali krizin Aliağa’daki demir çelik sektörünü olumsuz etkilediğini, sektöre hurda mamül tedarik eden Gemi Söküm sektörünün de buna bağlı olarak krizi derinden hissettiğini kaydederek, “Demir hurda fiyatlarının dünya genelinde ani düşüşü nedeniyle, hurda demir temini için daha önce satın alınan gemilere ödenen fiyatlar çok yüksek seviyelerde kaldı. Sektör, satın alınan bu gemiler dolayısıyla 35-40 milyon dolar zarar etti. Bir çok gemi söküm şirketi çalışamaz hale geldi. Bunun sonucu olarak sektördeki birçok firma TOKİ’ye kiralarını ödemekte büyük güçlükler yaşamaya başladı. Sektörü bu zor dönemde rahatlatmak için TOKİ’ye ödenen kira bedellerinde indirime gidilmesinin sektöre nefes aldıracağını düşünüyoruz” dedi.

Konu ile ilgili olarak Gemi Söküm sektörünün TOKİ’ye kira indirim talebiyle başvurduğunu belirten Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Dünya ölçeğinde rekabet içeren sektörde, Oda üyelerimizden oluşan gemi söküm sektörümüzün yaşaması için kira bedellerinin düşürülmesini, mevcut kira borçlarının da bu zor dönem atlatılıncaya kadar ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim