Akdeniz'in derinliklerini fotoğrafladılar

Düzenlenen şampiyonada Akdeniz'in derinlikleri fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirildi

Su altı fotoğrafçıları, Altın Palet Türkiye Şampiyonası'nda, Akdeniz'in derinliklerinin bilinmeyen yönlerini ve güzellikleri fotoğraf karelerine taşıdılar.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Altın Palet Türkiye Şampiyonası'nın 12'ncisi Antalya'nın Kemer ilçesinde yapıldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen su altı fotoğrafçıları ve videocularının en güzel su altı görüntülerini yakalamak için yarıştığı şampiyonada, 5'i fotoğraf biri video olmak üzere 6 farklı dalda ödül verildi.

Şampiyonada, ''modelli geniş açı'' ve ''makro fotoğraf'' dallarında Orhan Aytür, ''geniş açı fotoğraf'' dalında Asım Dumlu, ''balık fotoğrafı'' dalında Adnan Büyük, ''konulu makro fotoğraf''ta Kerim Sabuncuoğlu altın madalya aldı. Video dalında ise Lütfi Tanrıöver birinci oldu.

Altın Palet Türkiye Şampiyonası'nda alınan dereceler, 2 yılda bir yapılan ve 13'üncüsüne Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası'na katılacak milli takımın belirlenmesinde de rol oynayacak. 26-31 Mayıs 2011 tarihlerinde Bodrum'da yapılacak dünya şampiyonası için yaklaşık 35 ülkeden su altı fotoğrafçıarının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Modelli geniş açı ve makro fotoğraf dallarında birinci olan Orhan Aytür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılından bu yana su altı fotoğrafçılığıyla uğraştığını söyledi.

Türkiye'yi milli sporcu olarak iki defa yurt dışında temsil ettiğini belirten Aytür, ''Bu yarışma da bu alanda Türkiye Şampiyonası olmasının ötesinde dünya şampiyonasına katılacak milli takımın seçildiği etkinlik olarak da önem taşıyor. Üstelik dünya şampiyonası da ilk kez ülkemizde yapılacak. Bu bizim için önemli bir fırsat'' dedi.

Aytür, neden su altı fotoğrafçılığını seçtiğini, ''Su altı bambaşka bir dünya. Doğal hayatla ilgilenen biri Afrika'ya gidip tele objektiflerle ancak hayvanları çekebilir, ama biz su altındaki canlıların dibine kadar gidiyoruz. Çok renkli bir dünya, bir kere gören bırakamaz'' sözleriyle dile getirdi.

Konulu makro fotoğrafta altın madalya alan Kerim Sabuncuoğlu da, yıllardır fotoğraf çektiğini ifade ederek, ''Ama ne zaman su altına daldım, hani derler ya 'kafama dank etti', bu güzelliği neden insanlara göstermemeyim dedim kendime. O gün sudan çıkar çıkmaz başladım'' diye konuştu.

Ege ve Akdeniz kıyıları ile Mısır ve İsrail'de daldığını anlatan Sabuncuoğlu, en fazla Kızıldeniz'i beğendiğini kaydetti. Sabuncuoğlu, 2011 Dünya Şampiyonası'nın Türkiye'de yapılacağını hatırlatarak, ''İnşallah kendi arka bahçemizde yarışacağız'' dedi.

'SU ALTI ZENGİNLİKLERİMİZ YETERLİ TANINMIYOR'

Geniş açı fotoğraf dalında altın madalya kazanan Asım Dumlu ise, 1997 yılından bu yana su altındaki dünyanın fotoğraflarını çektiğini belirterek, ''Su altındaki canlıların yapıları, davranışları farklı. Oranın bilinmeyen bir dünya olması beni cezbetti'' diye konuştu.

Dünya Şampiyonasının Türkiye'de yapılacak olmasının önemine dikkati çeken Dumlu, şunları kaydetti:

''Dalış turizmi şu an dünya genelinde çok popüler bir turizm. Ama Türkiye'nin su altı potansiyeli yeteri kadar tanıtılmıyor. Şampiyonayla dünyanın dört bir yanından çok önemli fotoğrafçılar gelecek. Böylece bizim zenginliklerimizin tanıtılması için çok iyi bir fırsat çıkacak karşımıza. Su altı turizmimiz açısından çok önemli bir şampiyona olacak.''

Balık fotoğrafı dalında birinci olan Adnan Büyük de, su altında fotoğraf çekmenin kendisi için bir motivasyon unsuru olduğunu söyledi. 9 yıldır bu alanla uğraşan Büyük, ''Türkiye'nin su altının tanıtımında çok geç kalındı. Denizlerimiz güzellikleri tanıtılmadan kirlenmeye başladı. Şampiyona ile tüm dünyanın gözü burada olacak. Bize çok büyük katkısı olacak'' dedi.(aa) 

Editör: TE Bilişim