Carmed İlaç tarafından donatılan Ağva Atatürk Ortaokulu Fen Laboratuvarı düzenlenen törenle açıldı.

Türkiye'yi karvakrol ile tanıştıran ve ağırlıklı olarak gıda takviyeleri üreten Carmed İlaç'ın bilime yatırımları devam ediyor. Son olarak Carmed İlaç tarafından donatılan Ağva Atatürk Ortaokulu Fen Laboratuvarı ve ARGE Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Laboratuvarda Carmed İlaç'ın, gıda takviyelerinin etken maddesi olan karvakrolü kekik yağından damıttığı distilasyon sistemin minik bir örneği de bulunuyor. Laboratuarda ayrıca 3D yazıcı da yer alıyor.

carmed

Laboratuvar açılış töreninde Ağva İlçe Milli Eğitim Müdürü Okan Ayhan, Ağva Atatürk Ortaokulu Müdürü Fuat Cebe, Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Kökçü, Ağva Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Gülşen Keskin, Şile Dernekler Federasyonu Başkanı Süleyman Hilmi Eren ve Deniz Emniyet Derneği Başkanı Kapt. Cahit İstikbal ile beraber Carmed İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Mustafa Can hazır bulundu.

carmed7

Törende birer konuşma yapan misafirler şunları söylediler :

Fuat Cebe :"Uygulamalı kalıcı öğrenim önemli"

"Mustafa Kemal Atatürk’ün, "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir“ sözünü kendine rehber edinerek, çocuklarımızı ilk günden beri eğitimin, bilimin ışığından yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu yolda ilerlerken tabi ki fiziki yollar bizim için çok kıymetli araçlar. Çocuklarımızın kalıcı öğrenmeleri uygulamalı olarak sağlayabilmek çok önemli. O yüzden bugün okulumuzun ciddi bir ihtiyacının giderildiğini düşünüyorum. Huzurlarınızda Carmed İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Can Bey'e şükranlarımı arz ediyorum"

Okan Ayhan :"Öğrencilerimizin fenle buluşmaları çok önemli"

"Okul müdürümüz geçen hafta konu hakkında bilgi verdi. Bizi gerçekten çok heyecanlandırdı. Öğrencilerimizin fen laboratuvarıyla, teknolojiyle buluşması çok çok önemli. Bakanlığımızın da bu yönde projeleri var ama sektörün içinden olan firmalarımızın, girişimcilerin öğrencilerimizle, okullarla buluşması çok çok daha önemli. Mesleki gelişim anlamında da bakanlığımızın yaptığı birçok projede artık sektör ile öğrenciler bir arada. Sektör kendi öğrencilerini yetiştiriyor. Kendilerine uygun laboratuvarları okullara kuruyor. Öğrencilerimiz de düz anlatımdan artık çıkıp uygulamalı eğitime, teknolojiye bu laboratuvarlarla, atölyelerle kavuşuyor. Biz bu laboratuvarları daha da yaygınlaştırıp tüm öğrencilerimizle buluşturacağız. Artık eğitim öğretim başka bir tarafa gidiyor biz de buna ayak uydurmak zorundayız. Ona göre okullarımızı donatmak mecburiyetindeyiz. Ben bu hayırlı yatırım için kendilerine tekrar çok çok teşekkür ediyorum"

Prof. Dr. Halil İbrahim Kökçü;"Akademik başarıyı yukarı çakaracak"

"Eğitim fakültemizde geleceğin öğretmenleri, geleceğin sınıfları projesi üzerine Milli Eğitim bakanlığımızla ortak projeler yaptık. 21 okulda bu projeleri başlattık. Dolayısıyla Ağva'da da bu laboratuvarın açılmasıyla bu projeleri başlatacağız. Bu okulun yüzde 50si laboratuvar olacak. Biz de üniversite olarak gerek akademik desteği gerekse fiziki desteği ve teknik anlamda desteği vermeye hazırız. Ve buradan da Ağva'ya, Şile'ye sonra İstanbul ile ülkemize ve dünyaya değer karacak insanlar çıkacağına inanıyoruz. Çünkü bu toprakların çocukları, bu bölgenin insanları çok yeteneklidir. Çok saygılıdır. Çok dürüsttür. Çok ahlaklıdır ve hedeflerinden asla şaşmazlar"

Kapt. Mustafa Can : "Ürettiklerini hizmete sunacaklar"

"Kütüğüm Çankırı'da ama ben de Ağvalı oldum. Okul aile birliği 9, 10 proje sunduğunda - en maliyetlisi fen labortuvarı olmasına rağmen - hiç düşünmeden kabul ettim. Başarılı bir iş ortaya çıkarttık diye düşünüyorum. Örneğin bu laboratuvarda üretilecek sabunları Geredeli'deki otelimiz Castle Nolana Ağva satın alacak. Böylece hem diğer firmaları da yüreklendireceğiz hem de hem de okulumuza ve öğrencilerimize gelir sağlayacak Bu sabunların ham maddesi olan olan kekik, adaçayı, lavanta ve aronya gibi bitkilerimizi de bu topraklarda yetiştirmeye başladık. İlk hasatımızı da yaptık. İçeride göreceğiniz damıtma cihazından gelen lavanta kokusu bu toprakların kokusudur"

carmed78-1

Topraksız tarım devri başlıyor

Konuklar ardından Geredeli Köyü'nde kurulan Carmed İlaç ARGE Merkezi ile hidro-tarım (topraksız tarım) tesisini gezdiler. Toprağın gün geçtikte önem kazandığını belirten Kapt. Mustafa Can, hidro-tarım yöntemiyle marul, kıvırcık ve maydanoz gibi bitkilerin topraktan bağımsız olarak yetiştirilebildiğine dikkat çekti. Can, "kurduğumuz tesiste bitkilerimizi kökleri suyun içinde kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Ardından mineral ve vitamin dengelerini ayarlayarak büyütmeye başlıyoruz. Geleceğin topraksız tarımda olduğunu söylemek yerinde bir tespit olacaktır" dedi.

carmed90

carmed78

carmed21

carmed8

carmed7-1

carmed6

carmed5

carmed4

carmed3

carmed1

carmed7

Editör: Nermin İstikbal