Abraaj Capital Numarine’i aldı Türkiye’ye 1.2 milyar dolar ayırdı   
 
Abraaj Capital, Acıbadem’in ardından şimdi de Ömer Malaz’ın motoryat şirketi Numarine’in yüzde 50’sine ortak oldu. Bugüne kadar Türkiye’ye toplam 500 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Abraaj Capital Yönetici Direktörü Jonathan Hall, "4 milyar dolarlık yeni fonumuzun yüzde 30’unu Türkiye’ye ayırdık. 5 Türk şirketle daha görüşüyoruz" dedi.

BU yılın başında Acıbadem Hastanelerine ortak olan Dubai merkezli Abraaj Capital, şimdi de Ömer Malaz’ın Numarine isimli motoryat şirketinin yüzde 50’sini satın aldı. Bugüne kadar Türkiye’ye toplam 500 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Abraaj Capital Yönetici Direktörü Jonathan Hall, "Türkiye’de getiri çok yüksek. Bu nedenle yatırımlarımız sürecek. 4 milyar dolarlık yeni fonumuzun yüzde 30’unu (1.2 milyar dolar) Türkiye’ye ayırdık. 5 Türk şirketle daha satın alma konusunda görüşüyoruz" dedi.

Acıbadem’den memnunuz

Türkiye ve çevre bölgelere büyük bir ilgi duyduklarına dikkat çeken Hall, Türkiye’de olası yeni yatırımları ile ilgili olarak şunları söyledi: "Türkiye’de şu anda ciddi bir şekilde görüştüğümüz 5-6 şirket daha var. Görüştüğümüz firmaların çoğu finansal servisler, medya ve üretim alanlarında faaliyet gösteriyorlar. Biz zaten sürekli yatırım yapıyoruz. Bölge konusunda ve yatırımlar konusunda çok pozitifiz. Türkiye’deki Acıbadem yatırımımızdan da çok memnunuz. Buradaki firmalara inanıyoruz. Türklerin dışarı açılma isteğini benimseyip onlara bu konuda katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz."

8 ayrı fonumuz var

Spesifik bölgeler için spesifik yatırım bedelleri gibi sınırlarla çalışmadıklarını ifade eden Hall, şunları söyledi: "Bizim farklı farklı büyüklükte 8 adet fonumuz var. Bu fonların toplam büyüklüğü ise 5 milyar dolar. Acıbadem’e 2 milyar dolarlık bir fonumuz aracılığıyla, Numarine’e de 500 milyon dolarlık bir başka fonumuz aracılığıyla yatırım yaptık. Şu an 4 milyar dolarlık yeni bir fon yaratıyoruz. Bu fon ile yine aynı bölgeye yatırım yapacağız. Fonun yüzde 30’una kadar çıkabilecek bir bölümünü de Türkiye’ye ayıracağız."

Numarine’i Ortadoğu’ya taşırız

Dünyanın birçok ülkesinde çok farklı deneyimlere sahip olduklarını dile getiren Hall, "Olduğumuz bölgelerde Hindistan ve Ortadoğu’da zevk ve lüks için büyük talep var. Şu an zaten bölgede ART Marine ve Gulf Marine Maintenance & Offshore Şirketlerinde hisselerimiz var. Bu şirketlerin de yardımıyla Numarine’i bu bölgede tanıtabiliriz. Gucci’ye gidip Louis Vuitton sormazsınız. O nedenle şu ana kadar Ortadoğu’dan herhangi bir talep olmadı. Ancak şirketin daha fazla ortaya çıkmasını bekliyoruz. Bizim için iyi bir ürün var: Bu ürünü dünyada olmadığı bölgelere de sokacağız" diye konuştu.

Acıbadem’i yaymak için bir zincir alabiliriz

ACIBADEM’in dünyada yayılması konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Jonathan Hall, "İşe önce Türkiye’den başladık. Burada varolanı daha iyileştirme ve yayılma stratejimiz doğrultusunda çalışmaları sürdürüyoruz. Ancak, önümüzde Ortadoğu var. Bu bölgede yayılmak için belki bir zincir satın alabiliriz. Zincirin adının Acıbadem olup olmayacağını ise marka belirler. Eğer markanın bilinirliği fazlaysa isim değişikliğine gerek kalmayabilir" dedi.

Başka firmalara da baktık, Numarine’de karar kıldık

TÜRKİYE’de motoryat alımı için farklı şirketleri incelediklerini belirten Jonathan Hall, "25 milyar dolarlık global yat pazarı oldukça hızlı büyüyor. Bu ortaklık sonucunda büyüyen uluslararası yat pazarından iyi pay alacağız" dedi. Şu anda yılda 22-24 adet üretim yaptıklarını dile getiren Numarine’in kurucusu Ömer Malaz da şunları söyledi: "Şu an 17-31 metre arasında 6 farklı model üretiyoruz. Ancak 2010-2011 yılları için aracımız 50 tekne kapasitesine çıkmak. Bunun için 3-4 milyon Euro’luk bir yatırım yeterli oluyor. Modelerin büyüklüğü 40 metreye kadar ulaşacak. Ürün gamımızda 16-25 metre arasındaki boşluğu da yeni bir modelle dolduracağız."

En yakın rakipten iki kat pahalıyız

TÜRKİYE’de kendi boylarında en pahalı markanın Numarine olduğunu dile getiren Ömer Malaz, "Fiyat olarak en yakın rakibimizin iki kat üzerindeyiz. Hiçbir zaman fiyatla rekabet etmedik. Ama Avrupa’ya göre yine de avantajlıyız. Oradan hálá yüzde 25-30 daha ucuz durumdayız. Teknelerin fiyatları boylarına bağlı olarak 645 bin Euro’dan başlayıp 5.8 milyon Euro’ya kadar çıkabiliyor" dedi.

Türkiye’de algılandığı gibi büyük risk yok

TÜRKİYE’de risk ve getiri kıyaslamalarını göz önüne alınca ülkenin cazip olduğunu dile getiren Jonathan Hall, "Ülkelerde riskin algılanışı ve risk gerçeği çok farklı olabiliyor. Ortadoğu’da da bu aynı şekilde. Başkalarının paralarını yönettiğimiz için oldukça dikkatliyiz. Türkiye’de 5 yıllık bir yatırımın yıllık ortalama getirisi yüzde 40-45 oranında oluyor."

Yatırımımız iyi karşılanıyor

TÜRKİYE’ye ilk geldikleri günden bu yana yatırımların hep iyi karşılandığını dile getiren Jonathan Hall, "Ortadoğulu bir yatırımcı olarak Türkiye’de de hep iyi karşılandık. Ortadoğu’da gerçekten çok para var. Büyük yatırımlar doğabilir. Ancak bu para konuşulduğu gibi halka açık tüm şirketleri almaya yeter mi bilmiyorum" dedi.

Bizde krizin etkisi yok zengin yine zengin kalıyor

NUMARINE’in 30 milyon Euroya yakın cirosu ile Ortadoğu’nun en büyük distribütörü olan Artmarine’in hissedarı ile ortaklık kurmasının önemine dikkat çeken Ömer Malaz, " Rusya’ya yeni başladık. Ortadoğu ve Uzakdoğu’da yoktuk. Müşteri profilimiz krizden etkilenmiyor. Zengin yine zengin kalıyor" dedi.

Ortaklık olacaksa tam olsun istedik

NUMARINE’deki iki ortağın da bugünkü eşit yapıyı bozmak istemeyeceğini söyleyen Ömer Malaz, ortaklık sürecini, "6 yılda kurup geliştirdiğimiz şirketin başarısına hep inandık. Abraaj da bize ortaklık teklif ettiğinde önce yüzde 51 pay istedi. Ben de onların bu teklifine karşı yüzde 49 hisse önerdim. Ama ortaklık olacaksa tam olsun mantığı ile sonunda yüzde 50 payda anlaştık. Paylar yüzde 50 olunca problemleri çözmek gerekiyor. Birgün şirketten çıkarlar mı korkumuz yok" diye anlattı.

Kaynak:Hürriyet/Ayşegül AKYARLI GÜVEN

Editör: TE Bilişim