ABD Donanması Üçüncü Otonom Mürettebat Gemisini Vaftiz Ediyor

ABD Donanması, ilk olarak Pentagon tarafından yürütülen "Operation Overlord" programı tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen orta büyüklükteki mürettebatsız iş teknelerinden oluşan filosuna üçüncü bir gemi ekledi.

Yeni vaftiz edilen Mariner, bu uyarlanmış filodaki ilk yeni inşa oldu.

Hepsi mürettebat teknesi olan tasarımlardan ilk ikisi - Nomad ve Ranger - hayatlarına Körfez petrol sahasında çalışarak başladı.

Mariner, Gulf Craft'ta inşa edilmiş ve teslimattan önce Donanmanın ihtiyaçlarına göre uyarlanmış 200 metrelik modern bir mürettebat teknesi. Gemi, yüksek derecede otomasyona sahip ticari bir seri tasarımına göre inşa edildi.. Arka güvertede sekiz TEU konteyner kapasitesine ve modüler faydalı yükler için iki ön güverteye sahip.

Mariner, Salı günü ABD Deniz Harp Okulu'nda, mürettebatsız operasyonlar kavramını hem öğrencilere hem de daha üst düzey personele tanıtmak için sergilendiği bir törenle vaftiz edildi.

Yakında, Surface Development Squadron One'ın gözetiminde San Diego'daki Donanmanın diğer USV'lerine katılacak.

Amaca yönelik dördüncü bir Overlord USV, şu anda Alabama'daki Austal USA sahasında, L3Harris'in gözetiminde yapım aşamasındadır. SURFDEVRON One'da ayrıca Leidos tarafından bir DARPA programı kapsamında inşa edilen trimaranlar Sea Hunter ve Sea Hawk olmak üzere iki biraz daha küçük USV vardır.

Büyüyen mürettebatsız filosu ile Donanma, aynı anda birden fazla gemi işleterek USV operasyonlarıyla öğrenme eğrisini hızlandırmayı umuyor. Amiral Casey Moton, Defence News'e, Mariner'in, bir muhribi bir komuta platformu olarak hizmet etmesi için görevden çekmeden uzaktan kontrol testinin devam etmesine izin verecek donanıma sahip olduğunu söyledi.

Test programı, teknolojinin denizde aylarca herhangi bir hizmet olmadan nasıl çalışacağının ayrıntılarını çözmenin yanı sıra, Donanmanın üst düzey savaşta orta USV'leri nasıl kullanmak istediğini anlamasına yardımcı olmak için tasarlandı - ister tedarik olarak tekneler, izciler, yardımcı şarjör gemileri ve hangi boyutta ve konfigürasyonda. Kongre, bu gemilerin ne için kullanılabileceği ve neden mürettebatsız sistemlerin (sadece daha fazla mürettebatlı teknelerin aksine) bir finansman önceliği olduğuna dair daha net bir vizyon istedi.
Bu yılki Rim of the Pacific uluslararası deniz tatbikatında yüksek profilli mürettebatsız bir görünüm, bu sistemlerin yeteneklerini sergilemek ve ekip halinde bir ortamda nasıl konuşlandırılabileceğini araştırmak için tasarlandı. Donanma, bu manevralardan elde edilen verileri ve sonuçları dikkatle inceleyeceğini söylüyor.

(Maritime Executive)

Editör: CAHİT İSTİKBAL