Dört sektöre daha 3D planı geliyor

Hükümet, krizden etkilenen 4 sektöre daha "3D" planıyla destek vermeye hazırlanıyor. Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren başkanlığında yapılacak olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında müteahhitlik, gemi inşa ve denizcilik sektörü, demir-çelik sektörü ile turizm sektörleri için hazırlanan "değişim-dönüşüm-destek" planları, sektör temsilcilerinin de katılımıyla tartışılacak. Otomotiv ve esnaf-sanatkârlar için hazırlanan 3D planlarının da kısa süre içinde tamamlanması öngörülüyor.

2009-2011 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da sektörler için değişim, dönüşüm planlarının kısa süre içinde uygulamaya gireceği belirtiliyordu. İlki tekstil sektörü için hazırlanan 3D planı, küresel krizden yoğun biçimde etkilenen sektörler başta olmak üzere yaygınlaştırılacak. Maliye Bakanı Unakıtan da krizin en çok otomotiv sektörünü etkilediğini ifade ederek otomotiv ihracatının yüzde 90'ının Avrupa'ya yapıldığına dikkat çekti. Unakıtan, otomotivi rahatlatmak amacıyla hurda indirimine gidilip gidilmeyeceğine yönelik ise "Açıklama yaptığımızda bütün piyasalar beklentiye giriyor. Bu sefer normal alışverişler de kesiliyor. Ama hükümetimizin ekonomiyle ilgili bakanları olarak sürekli çalışıyoruz. Krizle ilgili yeni tedbirler gelecek. Otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere de gidilecek. Çalışmalar son noktalarda, bu ay içinde açıklanır diye düşünüyorum" dedi.
 
İşçi çıkarmayana nakit desteği

AA'ya konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bir süredir üzerinde çalışıldığı bilinen ekonomik tedbirleri bu ay içinde açıklayabileceklerini bildirdi. Unakıtan, firmaların işçi çıkarmaması için "işsizlik yardımı" gibi birtakım yardımlarda bulunulacağını, şirket birleşmelerinin teşvik edileceğini kaydetti.

Kriz ortamında işçi çıkarma mecburiyetinde olan fabrikaların ve diğer işletmelerin işçi çıkarmaması için onlara "işsizlik yardımı" gibi birtakım yardımlarda bulunulacağını da bildiren Unakıtan, "EKK'da oturup konuştuk, bazı kararlar aldık. İşçi çıkarılmasının engellenmesi için sigorta primi indirimi gibi değil de firmalara nakit yardım yapacağız: Kısa işsizlik yardımı. Bu yöntemler firmalara 'Sen işçi çıkarma, ben senin işçilerin için sana şu kadar para veriyorum' denilecek. Bu, bir nakit yardım olacak, kredi değil" diye konuştu. Krize karşı dayanıklı kalabilmek için bazen şirket birleşmelerinin şart olduğuna dikkat çeken Unakıtan, bu tür birleşmelerin teşvik edilmesi gerektiğine inandığını anlattı. Unakıtan, bu konuda çalışma yürüttüklerini ve EKK'da görüşüldükten sonra açıklanacağını kaydetti.
 
Yeni vergi koymayacağız

Unakıtan IMF ile yapılan görüşmelerde gider azaltıcı, gelir artırıcı yeni tedbirlerin gündemde olup olmadığına yönelik soru üzerine; Macaristan, Ukrayna ve İzlanda gibi ülkelerin gelir artırıcı tedbirlere başvurduğunu ve yeni vergiler koyduğunu belirtti. Unakıtan, "Biz halkın üzerine yeni vergiler koymayı düşünmüyoruz. Zaten sıkıntıda olan halkın bu sıkıntısını artırmak istemiyoruz. Biz, piyasaların açılması, iç talebin artırılması için gereken önlemleri almaya çalışıyoruz" diye konuştu. Körfez sermayesini çekmek için yapılan çalışmalara da değinen Unakıtan, "Ben önce Abu Dabi'ye, Katar'a gideceğim. Cumhurbaşkanı ile de Suudi Arabistan'a gideceğiz. Sermaye de bugünden yarına gelmiyor. Oralara gidip usanmadan Türkiye'yi tanıtmamız, onlarla ortak yatırım fonları kurmamız gerekiyor. Körfez ülkelerinin istediği varlığa dayalı hisse senedi çıkarmak için bir kanun tasarısı hazırladık, Meclis'e sunduk. O, bir an önce kanunlaşırsa Körfez sermayesinin yolunu açmış oluruz" dedi.
 
 
UNAKITAN'IN MESAJLARI VE ÖNLEMLER

- Firmalara işsizlik yardımı yapılacak.

- İşsizlik yardımı nakit olarak verilecek.

- Otomotiv önlemleri EKK toplantısından sonra açıklanacak.

- Yeni vergiler getirmeyi düşünmüyoruz.

- Körfez sermayesi için girişimler yapılacak.

- 2009'un en büyük özelleştirmesi otoyollarda olacak. (aa)

 

Editör: TE Bilişim