Eximbank'tan ihracatçıya destek yüzde 37 artırıldı

İhracatçıların kaynaklarının yetersizliğinden yakındığı Türk Eximbank'ın bu yıl sağlayacağı destek miktarı yüzde 37 artırıldı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bankanın geçen yıl 9.4 milyar dolar olan finansman desteğinin bu yıl 12.9 milyar dolara çıkarıldığını açıkladı.

Desteğin 6.9 milyar dolarının nakdi, 6 milyar dolarının da sigorta desteği olacağını belirten Tüzmen; böylece 109 milyar dolar olması beklenen yıl sonu ihracatının yüzde 11.5'inin destekleneceğini söyledi. Tüzmen, bankanın yeni koşullara uyum sağlayarak daha etkin çalışması için yeni teşkilat yasasının en kısa sürede çıkarılacağını da bildirdi.

Eximbank'ın bu yıl vereceği destekler arasında öne çıkan "Merkez Bankası reeskont kredisi"yle 2 milyar dolara yakın ihracatın finanse edilmesi amaçlanıyor. Kriz nedeniyle başta Rusya olmak üzere yurtdışı işlerinde tahsilatta zorlanan müteahhitlere de "köprü kredisi" sağlanacak. Yine tahsilat sıkıntılarına karşın koruma aracı olan "ihracat kredi sigortası" da yaygınlaştırılarak sigorta edilen sevkıyat tutarı 5.7 milyar dolara çıkarılacak.
 
Reeskont'ta vade uzatmaya yasa engel

Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte dün düzenlediği basın toplantısında konuşan Tüzmen, Eximbank'ın geçen yıl 4.3 milyar dolar tutarında nakdi ihracat kredisi ve 5.1 milyar dolar tutarında da ihracat kredi sigortası kullandırdığını söylerken böylece saatte 2 milyon dolarlık kredi kullandırıldığını kaydetti.Bu yıl ise bu rakamı 2.5 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Tüzmen, yeni destekler hakkında bilgi verdi.

İhracata daha fazla kaynak aktarılması amacıyla Merkez Bankası (MB) nezdinde girişimleri sonucu ihracat reeskont kredisi limitinin 900 milyon dolara yükseltildiğini söyleyen Tüzmen, firma limitinin 10 milyon dolar olacağını ve 120 gün vadeli krediye başvurunun ise en az 500 bin dolar tutarında olması gerektiğini bildirdi. Kredi fazinin de libor artı 0.75 olacağını belirten Tüzmen, bir soru üzerine ihracatçıların kredi vadesinin uzatılmasını talep ettiğini ancak yasal nedenlerle bunun mümkün olmadığını söyledi.
 
4 sektöre 200 milyon dolarlık destek

İhracatçılara 1 yıl vadeli "yurtdışı fuar katılım desteği" verileceğini de bildiren Tüzmen, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinin ise önümüzdeki yıl daha etkin kullanılacağını söyledi.

Tüzmen, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağlanan 600 milyon dolarlık uzun vadeli kaynağın bu yıl en az 200 milyon dolarını imalat sanayii, gemi inşa, turizm ve lojistik sektörlerinin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçları için kullandıracaklarını kaydetti.

Bu yıl devreye girmesi amaçlanan "yurtdışı müteahhitlik hizmetleri politik risk sigortası programı"ndan da ilk aşamada 150 milyon dolarlık işlemin teminat altına alınacağını söyleyen Tüzmen, tüm bu krediler için 1.7 milyar dolarlık yeni kaynak temini öngördüklerini açıkladı.

Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu da bir soru üzerine bu yıl minimum 400 milyon dolar sendikasyon kredisi sağlayacaklarını bildirdi. Kılıçoğlu, geçen yıl 2934 firmanın kredilerden yararlandığını sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim