2'nci el fiyatları geçmişe dönüyor

Kriz öncesi cep yakan yaşlı gemiler ise hurda fiyatının altına satılmaya başladı. Armatör ve brokerler kadar bankalar da, ikinci el gemi piyasasının oturmasını bekliyor.

Armatör ve brokerler kadar bankalar da, ikinci el gemi piyasasının oturmasını bekliyor. Brokerlik şirketleri rapor hazırlamak için bir süre daha piyasayı incelemeye alırken, son dönemdeki satışlar ikinci el gemi fiyatlarında büyük düşüşler olduğunu gösteriyor. Kriz öncesi cep yakan yaşlı gemiler ise hurda fiyatının altına satılmaya başladı.  

İkinci el tanker ve dökme kuru yük gemilerin değerleri yeni yılda da düşmeye devam etti.  Ağustos 2008’de 163 milyon dolara satılan 5 yaşındaki VLCC tanker fiyatları, bugünlerde 100 milyon dolar seviyesinde işlem görüyor. Aynı süre zarfında aframax tankerler ise 77 milyon dolardan 55 milyon dolara, MR tankerler 53 milyon dolardan 40 milyon doların altına kadar düştü.

Dökme kuru yük gemi fiyatlarındaki düşüş ise çok daha fazla. 5 yaşındaki Capesize gemilerin fiyatları 154 milyon dolardan 44 milyon dolara kadar geriledi. Panamax gemilerin fiyatları 90 milyon dolardan 30 milyon dolara, Supramax fiyatları da 73 milyon dolardan 24 milyon dolara kadar düştü.

Editör: TE Bilişim