NYK Shipmanagement'ın operatörlüğünü yaptığı Chidori Holding' ait 138.611 DWT kapasiteli One Apus isimli konteyner gemisi 2 Aralık 2020 Çarşamba günü Çin, Yantian'dan Long Beach, Kaliforniya'ya yaptığı bir sefer sırasında Pasifik'in ortasında konteynerlerinin çöktüğünü bildirmişti. Tarihteki en büyük konteyner kazalarından biri olan facianın ardından ONE Apus konteyner gemisi, Japonya'ya sığındıktan üç ay sonra bugün denize döndü.

14.052 TEU'luk konteyner gemisinin Hawaii'nin yaklaşık 1.600 deniz mili kuzeybatısında şiddetli hava koşulları nedeniyle 1.816 konteyneri denizde kaybetmesinden dört ay sonra, Kaliforniya, Long Beach'e giden ticari seyrine devam ettiği bildirildi.

ONE Apus 8 Aralık'ta Kobe'ye gelmiş ve yerinden çıkarılan konteynerlerin hassas bir şekilde boşaltılması süreci başlamıştı. Şubat ayı sonu itibariyle ONE, yaklaşık 1.000 konteynerin boşaltıldığını bildirdi. Kargo talep danışmanları WK Webster, sörveyörlerinin hangi konteynerlerin boşaltıldığını doğrulamak, dış denetim yapmak ve yükleme yapılan herhangi bir konteynerdeki kargo durumunu gözden geçirmek için sahada bulunduğunu bildirmişti.

Kobe'deki rıhtımda çekilen görüntüler, çok sayıda konteynerin parçalanmış enkazlarını gösteriyor. Gemide kaybedilen 1.816 konteyner arasında 64 tehlikeli yük konteynerinin yer aldığını belirten ilk açıklamalar dışında, kaybın niteliği hakkında herhangi bir ek bilgi verilmedi. Sigorta uzmanları, taleplerin toplamının 200 milyon dolardan fazla olacağına inanıyor.

Webster, olayın olası nedeniyle ilgili soruşturmaların devam ettiğini bildirdi. Webster, "Atadığımız uzmanlar hava durumu raporlarını, seyir verilerini, gemi tasarımını, hasar modellerini ve kaza nedenine ilişkin diğer ortak faktörlerin olabileceği benzer olayları inceliyorlar." diye yazdı. Bayrak devleti temsilcileri ve klas kuruluşundan müfettişlerin de Kobe'de bulunduğu süre boyunca gemiyi denetledikleri anlaşıldı.

Editör: TE Bilişim