Kızıldeniz’de güzergâh değişti, dünya ticaretinin dengesi bozuldu Kızıldeniz’de güzergâh değişti, dünya ticaretinin dengesi bozuldu

İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Kalamış Yat Limanı etrafındaki parkla yine satışa çıkarılıyor iddiası!

Gazete Duvar yazarı Bahadır özgürKadıköy’de bulunan Kalamış Yat Limanı’nın bir kez daha satışa çıkarıldığını duyurdu. “Genişleterek özelleştirilecek” olan limanın etrafındaki parklar, yeşil alanlar, yürüyüş ve bisiklet yollarının bulunduğu bölgede yeni inşaat alanı açılacak.

Satışı “Fenerbahçe’yi öldürecek plan” olarak niteleyen Özgür, liman satış talimatını Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiğini kaydetti.

2011’den bu yana satmaya çalışıyorlar

 Limanın geçmişiyle ilgili de bilgi veren Bahadır Özgür, şunları kaydetti:

“Kalamış Yat Limanı’nı 1998 yılından beri Koç Holding işletiyor. İktidar 2011 yılında liman işletmesinin özelleştirilmesine karar verdi. İlk ihale 19 Ekim 2021’de yapıldı. İhaleyi Koç kazandı. Rekabet Kurulu 21 Ekim’de sonucu onayladı. Ancak Ocak 2022’de ani bir kararla ihalenin iptal edildiği duyuruldu. Bunun altında uzun zamandır devam eden Koç-iktidar geriliminin payı da vardı elbette. Kalamış ihalesi yasalara aykırı olduğu için değil, bir gerilim sebebiyle geçici süre kurtulmuş oldu.

Tabii Kalamış Yat Limanı’nın mafyatik yüzünü de bilmeyen yoktur. Mesela en son, 24 Aralık 2021 günü, Susurluk’un meşhur simalarından eski özel harekatçı Ziya Bandırmalıoğlu, çete savaşını andıran ve dakikalarca süren bir çatışmada öldürülmüştü. Paranın her türünü çeken bir yer.”

Vatandaşın kullandığı alanlar imara açılıyor

 “Basitçe işletme hakkının devri ile karşı karşıya değiliz yani. Zira altında İstanbul’un en büyük imar suçlarından birisi yatıyor. Nasıl mı?” sorusuna gazeteci Bahadır Özgür şöyle yanıt verdi:

“Özelleştirme kararı 2011’de alınmasına rağmen ilk ihalenin 2021’de yapılmasının bir sebebi vardı. Hedef tüm bölgeyi değiştirecek şekilde inşaatın yolunu açmaktı. Nitekim ihaleden önce 2017 yılında yat limanına özel bir imar değişikliğine gidildi. Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı Koruma Amaçlı İmar Planı, 10 Kasım 2017’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki ne öngörüyor plan? İşte esas mesele de burada başlıyor.

Yat limanının toplam alanı 242 bin 884 metrekareden 437 bin 789 metrekareye çıkarılıyor. 100 bin metrekarelik bir artış söz konusu. Bunun 314 bin 541 metrekaresi deniz, 123 bin 248 bin metrekaresi ise karada. Detaylara bakıldığında durum daha da vahimleşiyor. Planla yüzde 13 emsal artışı getiriliyor. Böylece 15 bin metrekareye yakın yeni bir alanın daha inşaata açılması anlamına geliyor. Buna binlerce araçlık otoparkı da eklersek, vatandaşın kullandığı parkın, yeşil alanların, bisiklet ve yürüyüş yollarının olduğu bölgede toplam 30 bin metrekareyi aşan bir yapılaşmaya izin verilmiş oluyor. Burada bitmiyor. Karara göre 7.5 metre yüksekliğinde turizm tesis alanı da kurulabilecek.

Ayrıca istendiği taktirde 750’şer metrekarelik en az 10 farklı ticaret, turizm alanı ve otel yapılabilecek. Denizde 1288, karada 220 olan yat bağlama kapasitesi ise yüzde 50 artırılacak.”

Editör: Nermin İstikbal