Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği başkanı Savaş Çiloğlu, Filyos Vadi Projesi’nin bölgedeki işsizlik ve göçü durduracağını ifade etti.
Başbakan Binali Yıldırım, bugün Zonguldak’a gelerek Filyos Vadi Projesi’nin temel atma törenine katılacak. 2. Abdülhamit’in rüyası 100 yıl sonra gerçek olacak.
Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği başkanı Savaş Çiloğlu da temel atma töreni ile uzun yıllar konuşulan projenin hayata geçeceğini ifade etti.
Filyos Vadi Projesi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Çiloğlu, şöyle konuştu:
“Biz Zonguldak halkı olarak Sayın Başbakanımızı özlemle hasretle bekliyoruz. Bilindiği üzere Filyos Projesi 100 yıllık bir proje. 2. Abdülhamit’in hayali olan bir proje olarak gündemde. Her seçim döneminde de bu proje önümüze gelir ama bir türlü hayata geçmezdi. Ülkemizdeki son yıllardaki çok olumlu gelişmeler bu projenin de hayata geçmesinde etken oldu. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, Filyos Vadi Projesi’nin ilk adımı olan limanın temel atma töreni için gelecek. Bu Filyos Projesi hayata geçtiği zaman bölgemizdeki işsizlik, bölgemizdeki göç duracaktır. Bu açıdan Filyos Vadi Projesi bölgemiz açısından çok önemlidir. Geçtiğimiz ay Bilim ve Sanayi Bakanımız Faruk Özlü de Zonguldak’a geldi. Filyos ile ilgili çok önemli müjdeler verdi. Bu müjdeler bölge halkımızı umutlandırdı ve sevinç yaşattı. İlk önce Filyos’ta karma endüstri bölgesi ilan edildi. Bu karma endüstri bölgesi Türkiye’de 5 yerde var. Ve içerisinde yüksek teknoloji ürünlerin üretileceği bir karma endüstri bölgesi olacağını söyledi sayın bakan. Dünyada da Çin, Singapur ve Güney Kore’de bu tür sanayi bölgeleri mevcut. Bu karma endüstri bölgesinin olduğu bölgede de yaklaşık 12 bin istihdam olacağını açıklamıştı sayın bakanımız. Bu müjdeler arasında en önemli etken de Sayın Bakanın burada bunlar yapılırken doğal güzelliklerin korunacağını müjde olarak vermesi bizi de çok mutlu etmiştir.”

Filyos’a “Yerli Otomobil Fabrikası” çağrısı
Projenin hayata geçmesiyle bölgeye yerli otomobil fabrikasının da kurulabileceğini ifade eden Başkan Savaş Çiloğlu, “Biliyorsunuz Filyos Projesi 2. Abdülhamit Han’ın hayali diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da ülkemiz için çok önemli bir hayali vardı. Bunu da kendisi de açıklamıştı. Yerli otomobil fabrikası kurulması yönünde. Neden olmasın ki. 2. Abdülhamit ile başlayan hayal, yerli otomobil ile sonuçlanmasın” diye konuştu.

“Havaalanı için müjde bekliyoruz”
Zonguldak Havaalanı’nın Filyos Vadi Projesi ile entegre olacağına dikkat çeken Çiloğlu, “Türkiye’de dört ulaşımını nadir olduğu hatta tek yer Zonguldak’tır. Demiryolu, havayolu, karayolu ve deniz yolu ulaşımı var. Havaalanımız şu anda yurt dışı seferleri gayet başarılı şekilde devam ediyor. Ne yazık ki yurt içi seferleri şu anda yok. Sayın Başbakanımız; dönemin Ulaştırma Bakanı iken iç hat seferleri sözünü vermişti. Zannediyorum bu sefer geldiğinde bunu teyit edip bize müjde olarak söyleyecektir. Havaalanımızın pisti uzatılmaya da müsaittir. Eğer uzatılırsa daha büyük uçakların da inmesine müsait hale gelecektir” dedi.
Kaynak: iha