Çaycuma Belediyesince yapılacak Deneme Bilim Merkezi Yarışması Şartnamesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi.
Çaycuma Belediyesi geçtiğimiz günlerde sonuçlandırdığı spor merkezinin ardından, deneme bilim merkezinin de mimari tasarımını yarışmayla belirliyor. Üzerinde uzun bir süredir çalışılan yarışma şartnamesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi. Yarışma son katılım tarihinin 2 Ağustos Salı olarak açıklandığı şartnameye göre, kargoyla gönderilen projelerin son teslim tarihiyse 4 Ağustos Perşembe günü olacak. 6 Ağustos’ta Mimar Devrim Çimen’in başkanlığında çalışmalarına başlayacak jürinin yapacağı değerlendirmenin ardından, yarışmanın, ödül töreni ve kolokyumu, 13 Ağustos Cumartesi günü yapılacak. Mimar İlker Barka, Mimar Semra Uygur, Mimar Rahmi Uysalkan ve İnşaat Mühendisi Olcay Aydın’ın asil jüri üyesi olarak görev yapacağı yarışmada Emre Şavural, Mimar Hakan Evkaya ve İnşaat Mühendisi Atilla Tekin de yedek jüri üyesi olarak yer alacak.
TASARIMLARIN MAKETİ DE DOSYAYA EKLENECEK
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Mimar Zühtü Fuat Kalaycı, Peyzaj Mimarı Belemir Dalokay ve Mimar Ömer Yılmaz’ın danışman jüri olarak görev yapacağı çalışmanın rapörtörlüklerini Peyzaj Mimarı Soner Demir, Mimar Cansu Vardan, Peyzaj Mimarı Timuçin Pak, Şehir Plancısı Elif Demiroğlu üstleniyor. Yarışmaya katılmak isteyenlerin Çaycuma Belediyesi hesaplarına 20 TL yatırarak kayıt yaptırması gerekiyor. Yarışmacılardan tasarımlarının yanı sıra mimari açıklama raporu, inşaat mühendisliği raporu ve maliyet raporu da istenirken, yapılan tasarımın 1/500 ölçekli bir maketinin de yarışmaya gönderilmesi gerekiyor. Tüm katılımcıların Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği(TMMOB)’ne üye olması gerekirken, belediyede yarışmayla ilgili görevi bulunanların, asil-yedek jüri üyeleriyle danışman üyelerin birinci dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları yarışmaya katılamıyor.
JÜRİ: “BİR ÇEKİM MERKEZİ OLMA POTANSİYELİ TAŞIYOR”
Öte yandan Birincilik ödülü 12 bin lira olarak açıklanan yarışmanın ikincilik ödülü 10 bin lira olacak. Üçüncü gelen tasarıma sekiz bin lira ödül verilirken, 5 adeta tasarıma da altışar bin liralık mansiyon ödülü verilecek. Jüri adına yapılan açıklamada, “Sadece ilçe ölçeğinde değil bölgesel ölçekte de bir odak olma hedefi olan bu proje Batı Karadeniz bağlamında bir çekim merkezi olma potansiyeli de taşımaktadır” denirken, “Bu süreçte elde edilecek tasarım yaklaşımlarında içerik ve tema anlamında bilimsel, eleştirel düşünme ve deneyimlemeye dayalı, sorgulayıcı aklı öne çıkaracak bir mekânsal örüntü kurgulanması önemlidir. Bu türden mekânsal ögelerin mimari açıdan yapının ana eksenini oluşturması, aynı zamanda kentsel bağlam içerisinde de farklı ilişkilenme biçimlerini araştırması, açık alan kapalı alan kullanımlarının bu fikri desteklemesi de beklentiler arasındadır. Tüm bu yaklaşımların geliştirilmesinde Çaycuma’nın ve verili programın ölçeği de göz önünden kaçırılmamalıdır” şeklinde önerilere de yer veriliyor.
KANTARCI: “İLÇEMİZE GERÇEKTEN ÇOK YAKIŞACAK”
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Her yaştan, farklı gelişkinliğe sahip insanları bilimle buluşturmak, hemşehrilerimizin bilgiyi bizzat kaynağında, uygulamalı olarak öğrenmesini sağlamak, toplumun tüm kesimlerinde bilime olan merakı, ilgiyi artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla oluşturacağımız merkez, Çaycuma’yı bölgenin bilim üssü dönüştürmenin ilk adımı da olacaktır. Bölgemizdeki en büyük kamu yatırımı olan Filyos Vadisi Projesi içinde ‘hafif endüstri’ olarak tanımlanan ve çevresel etkileri görece olarak daha az, teknolojisi daha yüksek yatırımların da nüvesi olacak merkez, Zonguldak’ın aydınlık yüzünü temsil eden ilçemize gerçekten çok yakışacak” dedi.
“BİLİMİN AYDINLIĞINA KOŞUYORUZ”
Kantarcı sözlerini, “Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bilimle tanıştırmak, bilimin günlük hayattaki kullanım şekillerini, eğlendirerek göstermek istiyoruz. Bu amaçla yaklaşık 38 dönümlük arazi üzerine oluşturulacak Bilim Merkezi için mimari proje yarışması düzenledik. Çok sayıda seçenek içinden ekonomik, işlevsel, yenilikçi ve mekânda en doğru çözümler üreten projenin seçilmesini hedefliyoruz. Yarışmamız, aynı zamanda kültür, sanat, bilim ve çevre değerlerinin rekabet yoluyla gelişmesine; doğaya saygılı, sürdürülebilir, çağdaş bir çevre ve mimari anlayışı ortaya koyan proje ve müellifleri belirleyerek güzel sanatların teşvik edilmesine; mimaride etik değerlerin yerleşmesine ve rekabet gücünün artırılmasına da katkı sunacaktır. ‘Çaycuma değişiyor’ sloganıyla çıktığımız yolda, tüm yeniliklere her türlü övgünün üzerinde bir ilgiyle açık olan halkımızın yüzünü bu kez bilime döndürüyoruz. Bir yandan geleneksel değerlerimizi, kimliğimizi, kültürümüzü koruyacak, diğer yandan bilimin aydınlığıyla koşacağız. Bu çabamıza katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı.
Kaynak: iha