Batı Karadeniz Bölgesi’nde sadece Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan bu cihaz sayesinde kan transfüzyonlarına bağlı oluşabilecek reaksiyonların önüne geçilebilecek.
Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Hakan Bakkal konuyla ilgili şunları söyledi:
“Merkezimiz bünyesine kazandırılan kan ışınlama cihazı ile nakil edilen kan içerisindeki zararlı olabilecek hücreler diğer gerekli hücrelere zarar vermeden radyasyon ile yok edilmektedir. Bağışıklık sistemi hastalıkları, kanser hastaları, prematür bebekler, kemik iliği nakli yapılan hastalarda nakil edilecek kanların 25-30 Gy gama ışınları ile ışınlanması sayesinde verilen kandaki lenfosit hücreleri yok edilerek hastalar oluşabilecek olası reaksiyonlardan korunmaktadır. Merkezimizde tedavi gören, özellikle kanser hastalarına yönelik yapılan kan transfüzyonlarında kullanacağımız bu cihazla, bağışıklık sisteminde oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilebilecektir.”
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mahmut Özer ise şunları söyledi: “Bölgede verdiğimiz 3. basamak sağlık hizmetinin kalitesini, bünyemize kattığımız ünitelerle her geçen gün artırmaktayız. Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kan Bankası Ünitesi’ne kazandırılan kan ışınlama cihazı ile hem mevcut verdiğimiz kan transfüzyonu hizmeti kalitesini artırmış hem de ilerleyen dönemlerde yapmayı planladığımız Kemik İliği Nakli Ünitesi için gerekli olan bir cihazı hastanemize kazandırmış bulunmaktayız. Sağlık alanında hastanemize her geçen gün yeni bir değer katma çabalarımız devam etmektedir. Hizmete aldığımız kan ışınlama cihazının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Kaynak: iha