Protestoya poyraz eklendi balık fiyatları tavan yaptı

Balıkçılar, avlanma derinliğini 18 metreden 24 metreye çıkaran tebliği protesto ederek denize açılmadı.

Hal esnafı küçük teknelerle açılan balıkçılara umut bağlamıştı ki, poyraz sebebiyle onlar da ava çıkamadı. İstanbul Balık Hali'ne beklentilerin çok altında balık geldi. Halde istavritin kasası 100 liraya, palamudun çifti 20 liraya, kalkan balığının kilosu da 80 TL'ye satıldı. Kumkapı'daki balıkçı tezgâhlarında ise palamudun tanesi 20 liraya, çinekopun kilosu 30 TL'ye satılıyor.

Balıkçılık sezonunun açılmasıyla birlikte aylardır barınaklarda bekleyen tekneler denize açılacaktı. Ancak Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı 'Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'i protesto eden balıkçılar, denize açılmadı.

Önceki gün sezon açılışında Tarım Bakanı Mehdi Eker'le görüşen balıkçılar, tebliğin kaldırılması veya uygulamasının ileri bir tarihe ertelenmesini talep etti. Ancak Bakan, tebliğin uzun süren çalışmalar sonucunda hazırlandığını belirterek, balıkçılara problemlerini dinlemek için pazartesi günü Ankara'da bir araya gelme sözü verdi. Balıkçılar da avlanma derinliği yeniden 18 metreye indirilene kadar balığa çıkmama kararı aldı.

Balıkçıların protestosunun etkileri sezonun açıldığı ilk günde hissedildi. Hale deniz balığı almak için gelen esnaf, özel havuzlarda yetiştirilen kültür balığı ve ithal mallarla idare etmek zorunda kaldı.

Denizden tutulan az miktardaki palamut ve istavritin fiyatı tavan yaptı. Hal esnafından Tuncay Dağlar, palamudun kilosunun 15 lira olması gerekirken balıkçılar avlanmaya çıkmadığı için çiftinin 20 liraya satıldığını söyledi. Sarıkanat, palamut ve istavrit gibi gırgırla avlanan balıkların hale hiç gelmediğini belirten Dağlar, "Sadece oltalarla tutulan az miktarda palamut getirildi. O da olması gereken fiyatın çok üzerinde." dedi.

EN PAHALISI İSTAVRİT VE KALKAN balığı

Balık halinde en yüksek fiyatlı balık istavrit oldu. Sezon başında istavritin kasasının 30 ile 40 lira arasında olması gerektiğini belirten balıkçı İlyas Ateş, bugün istavritin kasasını 120 liraya aldığını dile getirdi. Bir kasada yaklaşık 5 kilo balık olduğunu belirten Ateş, "Normalde 30-40 kasa istavrit alırdım. Ancak şimdi sadece 1 kasa aldım. Kasasını 120 liraya aldığım balığın kilosunu en az 30 liraya satmam lazım ki para kazanabileyim." diye konuştu.

Fiyatı tavan yapan bir diğer balık ise kalkan. Kalkan balığının kilosunun bu mevsimde 30 lira olması gerektiğini belirten balıkçılar, sezonun ilk gününde fiyatın 80 liraya çıktığını dile getiriyor. Fiyatları etkileyen bir diğer etken ise poyraz. Önceki gece Marmara açıklarında etkili olan poyraz sebebiyle küçük balıkçı tekneleri de denize açılamadı. Bu durum, zaten yüksek olan balık fiyatlarını daha da artırdı. Halde görevli belediye yetkilileri, ortalama 40-50 ton balık gelmesi gerekirken ilk gün 10 tonda kalındığı bilgisini verdi.

Denizden, 700 kilo palamutla döndü

Giresun'un Bulancak ilçesinde kayığı ile denize açılan bir balıkçı, 700 kilogram palamutla döndü. Gırgır avcılığı yapan tekne sahipleri protesto için ava çıkmazken Karadeniz'de küçük tekne ve kayık sahipleri önceki gece 'vira bismillah' diyerek denize açıldı. Bulancak'tan teknesi ile denize açılan 30 yıllık balıkçı Öner Aydeniz, sabah yaklaşık 700 kilogram palamutla döndü. Av bereketinin yüzünü gösterdiğini belirten Aydeniz, yakaladığı palamutları perakende balık satışı yapan balıkçılara teslim etti. Bulancak Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Alkan, "Denize açılan küçük tekneler ilk avdan umduğunu buldu. Bereketli bir av geçti. Bu sezon küçük balıkçıların yüzü gülecek." diye konuştu.

'Balık ithalatı daha da artacak'

Denizlerdeki avlanma derinliğinin 24 metreye çıkarılmasına tepki amacıyla Doğu ve Batı Karadeniz ile Bursa ve Balıkesir'deki balıkçılar da yeni sezonun ilk gününde ava çıkmadı. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, kararın endüstriyel balıkçılığın sonu olacağını iddia etti.

Mutlu, "Türkiye'de balıkçı fazla denebilir, kota da getirilebilir. Bunları biz de destekleriz. Ancak balığın 10 ile 50 metre arasında göç yolunu tamamladığı Karadeniz'de 24 metre sınırlaması getirmek balıkçılığı bitirir." dedi. Rize-Artvin Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Barış Zaman da 24 metre kararının Türkiye'deki balık ithalatını artıracağını öne sürdü. Zaman, "Biz göç balığı avcılığı yapıyoruz. Bu kararla avladığımız balık miktarı yarı yarıya azalacak." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim