Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürlüğü, Trakya’ya yapılacak hayvan sevkleri konusunda uyarılarda bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Trakya’nın şap hastalığından aşılı arilik statüsü kazanması için Bakanlıkça yürütülen çalışmalar neticesinde hastalığın kontrol altına alındığı, 2007 yılı Kasım ayından itibaren de Trakya’da şap hastalığı görülmediği ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı’nın (OIE) 2010 yılı Genel Kurulu'nda Trakya’nın şap hastalığından aşılı ariliği kabul edildiği belirtti.

Açıklamada bu kapsamda genelge hükümlerine uygun veteriner sağlık raporu alarak kurbanlık hayvan sevklerinin gerçekleştirilmesi gerektiğinin, kimsenin mağduriyet yaşamaması adına alınması gereken önlemlerin ve tüm bu kriterlerin aşama aşama hatırlatması yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Trakya’ya yapılacak canlı hayvan sevklerine getirilen kısıtlamalar ve uygulanan yoğun aşılama programları neticesinde Kasım 2007 den beri Trakya’da Şap Hastalığı mihrakı görülmemiştir.

Trakya’da elde edilen başarının sürdürülebilmesi için şimdiye dek alınan önlemlere ek olarak yeni önlemlerin alınması kapsamında Şap Hastalığı ile ilgili olarak Trakya ari bölge olarak kabul edilecektir. İstanbul ve Çanakkale illerinin Anadolu yakası tampon bölge olarak değerlendirilecektir. Bundan sonra Anadolu’dan Şap hastalığından ari bölge olan Trakya’ya, kesim amaçlı sevkler ve kurban dönemi de dahil olmak üzere Şap hastalığına duyarlı canlı hayvan sevkleri OIE (Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi) kuralları çerçevesinde yapılacaktır. Bu çerçevede;

Resmi Veteriner Hekim, Trakya’ya sevk edilecek hayvanlar için veteriner sağlık sertifikası düzenleyecektir. Sertifikanın düzenlenebilmesi için;

- Trakya’ya hayvan sevk etmek isteyen yetiştirici, 30 günlük karantina süresi ve testlerin sonuçlanma süresi göz önünde bulundurularak İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaatta bulunacaktır.

- Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalıdır.

- Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.

- Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı (probang numunesi ve serolojik olarak) ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 km çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır.

- Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığı enfeksiyonuna maruz kalmamış olmalıdır.

Ayrıntılı bilgi İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından verilecektir.”
Cihan
Kaynak: cha