Kuzey Almanya eyalet başbakanları Mecklenburg Vorpommern’de yıllık konferansları için bir araya geldi. Eyaletin başkentindeki Schwerin Sarayı’nda bir araya gelen başbakanların ana konusu enerji dönüşümü ve entegrasyon oldu. Mecklenburg Vorpommern Başbakan Erwin Sellering, kuzey eyaletlerin enerji dönüşümünden büyük ölçüde yarar sağladığını belirterek, “Bu alanda başarılı olmak istiyoruz.” dedi.

Federal hükümetin son aldığı kararların bir kısmının Ocak ayında Wismar kentinde yaptıkları çağrı olduğunu hatırlatan Sellering,“Buna seviniyoruz. Ancak biz daha fazla iyileşme yapılması gereken alanlar görüyoruz. Özellikle 2025 yılına kadar toplam tüketilen enerjinin yenilenebilir enerji hedefinin yüzde 40’dan yüzde 45’e çıkarılması hedefi üst sınır olamaz. Biz karada ve denizde yenilenebilir enerji üretiminin sürekli genişlemesini istiyoruz.” açıklamasında bulundu. Bremen Başbakanı Dr. Carsten Sieling ise üst sınır hedefi ile yenilikçilik hedefinin frenlenmemesi gerektiğini belirterek, “Bunun için özellikle açık denizde rüzgardan enerji üretimi vazgeçilmezdir.” dedi.

Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ile enerjiyi, Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrint ile de ulaşımı görüşecek başbakanlar yenilenebilir enerjide her yıl 2,5 gigawatt büyümeyi, denizlerde ise 2-3 rüzgar enerji parkı kurulmasını hedefliyor. Kuzey Almanya Girişimciler Mütevelli Heyeti ile de görüşen başbakanların diğer ana konusu ise mültecilerin uyumu oldu.

“Mültecilerin ülkeye uyum sağlamalarının temeli dil ve istihdam.” diyen Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil, “Bunun için eyaletler ve federal mültecilerin iş piyasasına girmesi için engelleri kaldırmalıdır. Mültecilerin entegrasyonu ortak görev olmalıdır. Federal hükümet bir an önce gerekli yasal değişikliği yapmalıdır.” şeklinde konuştu. Hamburg Başbakanı Olaf Scholz ise “Sürekli Almanya’da kalacak mültecilerle ekonomide büyüme olursa başarı olur. Buna mülteciler işçi, tüketici ya da girişimci olarak katkı sağlayabilir” dedi. Scholz Hamburg’da mülteciler daha ilk kabul yerinde okul çağındakilerin eğitime yetişkinler içinde uygun teklifler yapıldığını belirtti.Cihan
Kaynak: cha