Okuduğunu anlamak dersi batı da ve ABD de daha ilk okulda öğrencilere verilen derslerden biridir..Ve yıllarca devam eder..Eğer okuduğunuzu anlamıyorsanız ya da bu konuda güçlük çekiyorsanız ve de okuduğunuz şey sizi ilgilendiriyorsa o zaman bu konuda yard

Okuduğunu anlamak dersi batı da ve ABD de daha ilk okulda öğrencilere verilen derslerden biridir..Ve yıllarca devam eder..Eğer okuduğunuzu anlamıyorsanız ya da bu konuda güçlük çekiyorsanız ve de okuduğunuz şey sizi ilgilendiriyorsa o zaman bu konuda yardım alır başkalarına danışırsınız. Ya da anlattığın karşındakinin anlayabildiği kadardır  sözüne teslim olursunuz..Bu ara aklıma geldi .Yıllar önce sahaflar çarşısında gezerken bir kartpostalın üstünde okumuştum .Şöyle diyordu; en korktuğum şey yanlış anlaşılmaktır.
 
Benim yazılarımda  kin , öfke, nefret, aşağılama, küçük görme , yok etmeye yönelik tek bir ifade, tek bir anlatım bulursanız ben herkes den özür diler ve amatörce yaptığım bu işe de son veririm..
 
Tartışmaktan kimse çekinmesin ve korkmasın.Bazen tartışmalarda ki en aykırı en kırıcı üslup yarın karşınıza en birleştirici neden olarak çıkabilir..Toplumsal ya da bireysel düzeyde sorunlara çözüm bulma yolunda en tehlikeli şey tartışamamak, konuşamamaktır..Bunun sonu asıl kavgadır,şiddettir, ayrılıktır, yıkımdır.
 
Ben yazdıklarımı her nedense farklı tercüme eden arkadaşlara bir kez daha duyuruyorum; bütün eğitim yuvaları bu ülkenin yani TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ  okullarıdır..Bu ulusun okullarıdır. Dolayısı ile bu sektörün yani bu ülkenin Deniz Ticaret odası da ülkenin tüm denizcilik okullarına aynı mesafede olmalıdır. Çok açık ve net söylüyorum ; bunun tersi asıl ayrışmayı getirir. Bütün Denizcilik okulları gerektiğinde birbirleri ile dayanışmalıdır. YDO mezunlarının sayılarının okulun asrı geçen tarihi nedeniyle çok olması ve deneyimlerinin de buna mukabil fazla olması sebebiyle bu konuda ki sorumlulukları da fazladır . Sektörün eğitimine verebilecekleri değerler ve bugüne kadar yaptıkları katkılarda ortadadır.
 
Yukarıda yazdıklarımın anlaşılmasında sıkıntılar olabileceği kaygısıyla birkaç ekleme daha yapıyorum ; hangi okul olursa olsun burada okuyan çocuklarımız bizim çocuklarımızdır.Bu ülkenin evlatlarıdır..Amaç mezun olan her öğrencinin bilgi düzeyini arttırıp ülkemizi KALİTELİ DENİZCİLERİN yetiştiği bir ülke ve MARKA  haline getirmektir..Piri Reis Üniversitesinin açılması KURSLARLA EHLİYET anlayışını terk edip AKADEMİK EĞİTİM in ortak paydasında bir araya gelmenin en anlamlı adımıdır..Kutlanmalıdır.Desteklenmelidir..Bundan önceki yazımda da bundan sonra neler yapılmalı konusunda kendi düşüncemi de belirttim..Asıl kafa yorulması gereken yer yazının bu tarafıdır..Ama o konu da TEK bir yorum yapılmamıştır.
 
Sevgili genç kardeşlerim , yazılara rumuzla yorum yapıp ortalığı germeye kalkanlara kesinlikle cevap vermeyiniz. Onlar söylediklerine inansalar gerçek adlarıyla konuşurlar. Denizci cesur adamdır..Söylediğinin de yaptığının da arkasında durur..Rumuzların arkasına gizlenmez. Ben bu yazıları herhangi bir çıkar uğruna değil sektörün ve ülkemin çıkarı için yazıyorum. Bu bağlamdaMustafa Atilla TÜRKTAN kardeşimi içtenliği, cesareti ve anlamlı yorumundan dolayı kutluyor kendisine teşekkür ediyorum.
 
Sevgili kardeşlerim, birbirinizi sevin. Dayanışın..Bunu ülkeniz ve ulusunuz için yapmak zorundasınız..Aranızda ki tatlı rekabeti devam ettirin..Bu gelişmenin olmazsa olmazıdır..Olan olmayana elindekini , aklında kini versin..Siz ABD deki, İngilterede ki , Norveçde ki okulları bordalayıp geçmenin yollarına bakın..Aklın , bilimin , Yüce Atatürk ün gösterdiği yolda ilerlemeye devam edin. Kavga edecek lüksünüz yok sizin..Buna hakkınız da yok.
 
Nasıl ki artık  AKADEMİK eğitimin rotasında ilerlemeye ortak akıl olarak karar vermişsek bundan sonra da ülkemize ve Yüce Türk Milletine hizmet etmek için çalışmayı seferlerimizin ortak amacı olarak görmeliyiz..Bundan önce de gördüğümüz gibi.
 
Sevgili kardeşlerim, sevgili Barbaroslar, bu vesile ile hepinizin yeni yılını kutlar, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı , neşeli ve başarılı bir 2011 yılı dilerim..
 
Allah hepimize, dünyada ki bütün denizcilere selamet versin.
 
Sevgiler herkese
 
Kemal Murat Güler