Vergi Levhası 

Bilindiği üzere, 6111 sayılı Kanunun 82. maddesiyle, Vergi Usul Kanununun (VUK) 5.  maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan "levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar." ibaresi "levhayı almak zorundadırlar." şeklinde değiştirilmiş olup, söz konusu fıkra hükmünün son hali aşağıdadır:  

"Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığınca belli edilir." 

İncelenmesinden de fark edileceği üzere yapılan bu değişiklikle, vergi levhasının işyerine asılma zorunluluğu kaldırılmış, bir anlamda vergi levhasının asılması isteğe bağlı hale getirilmiş, ancak işyerinde bulundurulma zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre, vergi levhasını almak zorunda olan mükellefler vergi levhalarını aşağıda belirtilen şekilde elektronik ortamda alacaklar, ancak işyerlerine asmayabileceklerdir. Ancak, isteyen mükelleflerin kendilerine ait vergi levhalarını işyerlerine asmaları veya web sitelerinde yayımlamaları da mümkün bulunmaktadır. 

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 408 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği'nde, vergi levhasının elektronik ortamda alınması, e-vergi levhası sorgulaması, elektronik ortamda vergi kimlik numarası doğrulama ve vergi levhası doğrulama hizmetlerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Söz konusu Tebliğde, vergi levhasının ne şekilde alınması gerektiğine ilişkin olarak aşağıdaki açıklama yapılmıştır:  

"Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluşturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır. 

Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla, gelir vergisi mükellefleri için (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) 1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıstan itibaren, vergi levhalarını 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdıracaklardır. Yazdırılan vergi levhalarının bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde bulundurulması mecburidir.  

Bu şekilde alınan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak veya tasdik ettirilmeyecektir. İnternet vergi dairesinden erişilebilen vergi levhası üzerinde yer alan, sistem tarafından verilmiş olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir. Yukarıda sayılan meslek mensuplarının da vergi levhalarının tasdikine dair herhangi bir bildirimde bulunmayacakları tabiidir. " 

Bu açıklamalara göre, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından gelir/kurumlar vergisi beyannamelerine istinaden elektronik ortamda oluşturulan ve internet vergi dairesine aktarılan vergi levhalarının, vergi mükelleflerinin bizzat kendileri tarafından veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla Mayıs ayı sonuna kadar internet vergi dairesinden yazdırılması gerekmektedir.İnternet vergi dairesinden bu şekilde yazdırılan vergi levhalarının ayrıca bağlı bulunulan vergi dairesine veya SMMM ve YMM'lere tasdik ettirilmesi/onaylatılması söz konusu olmayıp, internet vergi dairesi sistemi üzerinden verilen onay kodu, vergi levhasının tasdiki hükmünde bulunmaktadır. Vergi levhalarının işyerinde bulundurulmadığının tespiti halinde, her bir tespit için 210,00 TL.(2017 yılı için) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. 

Son söz; vergi levhalarınızı Mayıs ayı sonuna kadar internet vergi dairesinden yazdırmayı ve işyerinizde bulundurmayı unutmayın!