Değerli Okurumuz;Vergi ve diğer borçlarınız için tecil talebinde bulunacağınızdan, vergi borçlarınıza karşılık grup şirketinize ait iş makinesi ile taşıtların teminat olarak gösterilip gösterilemeyeceği dair bilgi talep etmektesiniz.Vergi borcunun vadesin

Değerli Okurumuz;

Vergi ve diğer borçlarınız için tecil talebinde bulunacağınızdan, vergi borçlarınıza karşılık grup şirketinize ait iş makinesi ile taşıtların teminat olarak gösterilip gösterilemeyeceği dair bilgi talep etmektesiniz.

Vergi borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veya haczolunmuş malların paraya çevrilmesi vergi borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla alacaklı vergi idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca; amme alacağı 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilir.

Vergi borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı ellibin Yeni Türk Lirasını aşmadığı takdirde teminat şartı aranılmaz.

Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı ellibin Yeni Türk Lirasını aşan kısmın yarısıdır.

Borcunun tecilini talep eden ancak, talepleri uygun görülmeyerek reddedilen borçlular söz konusu borçlarını reddin tebliği tarihinden itibaren idarece 30 güne kadar verilebilecek ödeme süresi içinde ödedikleri takdirde bu amme alacağı ödendiği tarihe kadar faiz alınmak suretiyle tecil olunur.

Üçüncü şahıslar tarafından borçlu lehine teminat olarak gösterilen menkul veya gayrimenkul malların da teminat olarak alınması mümkündür.

Bu durumda, üçüncü şahsın kendisine ait malı başkasının borcuna karşılık teminat olarak vermek istemesi halinde, bu iradesini açık bir şekilde gösteren imzalı muvafakat yazısını tahsil dairesine bizzat getirmesi gerekmektedir.

Ancak, muvafakat yazısının bizzat üçüncü şahıs tarafından getirilmemesi halinde, üçüncü şahıs tarafından imzalanmış ve noter tarafından onaylanmış bir örneğinin tahsil dairesine gönderilmesi yeterli olacaktır.

Öte yandan, teminat olarak verilebilecek menkul veya gayrimenkul üzerinde alacaklı tahsil dairesi bakımından teminatın paraya çevrilmesi uygulamasını sonuçsuz bırakacak nitelikte rehin, haciz gibi şerhlerin bulunmaması gerektiği tabiidir.

Buna göre, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda, takip ve tahsili yapılan vergi ve diğer borçlarınızın tecil ve taksitlendirilmesinde, grup şirketinize ait menkul malların teminat olarak gösterilmesi mümkün bulunmaktadır.