İran’ın başkenti Tahran’da bu yıl 11.’si düzenlenen Uluslararası Turizm Fuarında Van rüzgarı esiyor.

23-26 Ocak 2018 tarihleri arasında Tahran’da düzenlenen Uluslararası Turizm Fuarı, bugün kapılarını 11. kez açtı. İran’dan 500, yabancı 100’e yakın firmanın katılım gösterdiği fuara Türkiye’den de birçok turizmci katılıyor. Van Valiliğinin himayesinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) koordinatörlüğünde ilk kez katılım sağlanan 11. Tahran Uluslararası Turizm Fuarına, Van damga vuruyor. Van Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü desteği ile Van standı, fuarın en ilgi çekeni oldu. Van’dan yaklaşık 20’ye kadar acente ve otelin katıldığı fuarda, kenti tanıtıcı broşürlerin yanı sıra Van standını gezen misafirlere otlu peynir ikram ediliyor.

Tahran fuarına Van olarak ilk kez katıldıklarını belirten Van Vali Yardımcısı İshak Çınar, hedeflerinin geçen yıl 500 bin İranlıyı ağırlayan Van’a daha çok İranlı getirtmek olduğunu kaydetti. Tahranlıların bu fuardan sonra Van’ı daha iyi tanıyıp bileceklerini ifade eden Çınar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Van Valiliğimizin himayelerinde DAKA’nın koordinatörlüğünde 20 kişilik bir ekiple buradayız. Tahran fuarı Van için çok önemli. Bu yıl Van’ımızı 500 bin İranlı turist ziyaret etti. Tahran gibi önem arz eden bir şehirden daha fazla turist çekmek gayesi ile organizasyonumuzu yapıyoruz. Bundan sonra Tahranlılar Van’ı daha çok tercih edecek ve daha iyi tanıyacak. Van standına yoğun bir ilginin olduğunu görüyoruz. İleriye dönük Tahranlıları Van’a getirttiğimiz zaman daha da mutlu olacağız. Bu sayı 500 binle kalmayacak. Van’a gelen İranlı turistler genel itibariyle sınır kentlerdendi. Şimdi bu tanıtımlarla İran’ın her bir şehrinden daha çok turist geleceğini düşünüyoruz. Kentimize her açıdan katkısı olacak. İnşallah bu yıl ilkini yaptığımız tanıtımın ileri ki yıllarda da mutat bir şekilde devam etmesini umuyoruz. Bu organizasyonda, Van adına gecesini gündüzüne katan, kentimizin gelişimi için çaba sarf eden ve bu konuda her türlü desteği bizlere sağlayan Valimiz Murat Zorluoğlu’na ve emeği geçen herkese desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum.”

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise, Van Gölü havzasına İran’dan daha fazla turist çekmek için fuara katıldıklarını söyledi.

Bu yıl tercihlerini Tahran’dan yana kullandıklarını kaydeden Güray, “Geçen yıl Van’da 500 bin civarında İranlı turist ağırladık. Bu sayı her geçen yıl artıyor. Bu fuara katılmamızın en büyük etkisi ise Tahran’dan kentimize turist çekmek istememizdir. Tahran’da 11.’si düzenlenen fuara Van adına ilk kez katılıyoruz. Turizm fuarına bire bir bağlantı kurabilsinler diye sektörün temsilcilerini getirdik. Van ve Bitlis olarak tercihimizi EMİTT’ten ziyade Tahran’dan yana kullandık. Ne kadar doğru bir iş yaptığımızı da standımızdaki yoğunluktan görüyoruz” dedi.

İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ise, “İran turizm açısından Van için önemli bir pazardır. Daha önceki yıllarda Urumiye’de yapılan fuarlarda Van’ın tanıtımını birkaç yıl üst üste gelerek yapmaya çalışmıştık. Bu yıl Van’a ekonomik, ticari ve turizm anlamında aşırı derecede katkı sağlayan İran vatandaşlarına ilimizi daha yakın tanımaları açısından Tahran 11. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarına katılmayı valimizin direktifleri doğrultusunda daha uygun gördük. Bu yıl valiliğimiz koordinatörlüğünde Van’da yapılacak 4. Shopping Fest Festivalinin de tanıtımını yapma imkanı bulacağımızı düşünerek o yönlüde hazırlıklarımızı yaparak geldik. Amacımız Tahran başta olmak üzere İsfahan, Meşhad gibi İran şehirlerinden de Van’a insanların gelmesini sağlamaktır. Bunun bir hafta boyunca kentimizi tarih, kültür ve doğal değerler anlamında buradan tanıtmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Fuarın maskotu oldu

Van’ın en önemli değerlerinden biri olan Van kedisinin maskotu, Tahran’daki fuarda büyük ilgi görüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından fuar için özel tasarlanan ve 7’den 70’e herkesin ilgisini çeken kedi maskotu ile İranlılar selfie çektirmek için adeta birbirleriyle yarışıyorlar.

Büyükelçi Tekin ziyaret etti

11. Tahran Uluslararası Turizm Fuarındaki Van standını Türkiye’nin İran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin ziyaret etti. Fuardaki Türk katılımcıları tek tek ziyaret edip dolaşan Büyükelçi Tekin’e Van standında otlu peynir ikram edildi. Van Vali Yardımcısı İshak Çınar tarafından Büyükelçi Tekin’e günün anlamına binaen Van kedisinin resmedildiği bir plakette verildi.

Tahran’daki fuara AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şube Başkanı Süleyman Güler ve İpekyolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Zekeriya Çelik de katıldı.
Kaynak: iha