Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Karadeniz'de yüzen mayınların temizlenmesine yönelik ortak bir plan üzerinde önümüzdeki ay anlaşma imzalayabilecekleri bildirildi.

Rusya ile Ukrayna arasında neredeyse iki yıldır devam eden savaşta Karadeniz'de mayın tespit edildiğini defalarca belirtildi.

Cumartesi günü gazetecilere konuşan Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle hem Ukrayna hem de Rusya limanlarına yerleştirilmiş mayınlar var. Bunlar bazen akıntı nedeniyle çözülüyor ve boğazlarımıza ulaşıyor. Mayın temizleme gemilerimiz, Romanya (deniz) sınırlarının bittiği noktaya kadar sürekli devriye gezecek.” dedi.

İTÜBOA Deniz Kazaları Çalıştayı düzenledi İTÜBOA Deniz Kazaları Çalıştayı düzenledi

Bu ayın başlarında, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Meclisi, Ukrayna savaşının uluslararası denizcilik üzerindeki etkisine ilişkin uzun bir kararı kabul etti. Kararda, engelsiz bir uluslararası seyrüsefer akışının yeniden sağlanmasını kolaylaştırmak, Ukrayna özel deniz koridorunu ve Ukrayna liman altyapısını kullanan gemilerin emniyetini ve emniyetini sağlamak ve izlemek konusunda Ukraynalı yetkilileri desteklemek için IMO liderliğinde bir teknik yardım misyonunun kurulması öngörülüyor. .

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Aralık ayı başı itibarıyla 130'dan fazla geminin Ukrayna limanlarından ayrıldığını ve Rusya'nın çekildiği Ağustos ayından bu yana 5 milyon tondan fazla mal ihraç ettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler aracılı Karadeniz Tahıl Girişimi.

Uluslararası Deniz Feneri ve Navigasyon Otoritelerine Deniz Yardımları Birliği, halihazırda Ukraynalı yetkililere navigasyon yardımcılarının korunması konusunda doğrudan yardımcı oluyor.

Editör: Nermin İstikbal