Rus haber sitesi Sputniknews de yayınlanan bir yorum/haberde, Türkiye'nin Boğazları Rus gemilerine kapatamayacağı, uluslararası hukukun buna müsaade etmediği iddia edildi. 

Sputniknews sitesinde yayınlanan haberde; "Türkiye ile Rusya arasında Rus Su-24 bombardıman uçağının Suriye'de düşürülmesi sonrası gerilimin artması, Rus gemilerinin ana geçiş yolu olan İstanbul Boğazından geçiş serbestisini zora sokabilir. Ancak, Türkiye'nin Rus gemilerine tek taraflı bir yasak getirmesi, uluslararası hukukun ihlali anlamına geleceğinden ihtimal dahilinde değil" denildi. 

Haberde, Rus Su-24 bombardıman uçağının düşürülmesinden bir gün sonra karşılık olarak Rusya'nın Hmeymim Askeri Üssüne S-400 füzeleri konumlandırdığına dikkat çekildi. 

Son aylarda Rusya'nın ağır askeri donanımlarının genellikle deniz yoluyla Suriye'ye ulaştırıldığına değinilen haberde, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının Suriye'ue ulaşmada en kısa rota olduğuna değinildi. 

Haberde; "Moskova ile Ankara arasında geriilimin hızla artması sonrası Rus silah ve birliklerinin Boğazlar yoluyla götürülmesini zora sokabilir. Eğer geçiş Rus gemilerine kapatılır ise, Cebelitarık yoluyla -Boğazlar yolundan 13-14 gün daha uzun- veya hava yolu ile bu taşıma yapılabilir." denildi. 

 

 

 

Editör: TE Bilişim