İSKİ tarafından 3 yıl önce yapımına başlanan İstanbul Boğazı’nı atıksu kirliliğinden koruyacak “Tarabya Atıksu Tüneli ve Kolektörü” tamamlandı.

İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakasında; Sarıyer ilçesi dahilinde Rumelihisarı ile Merkez Mahallesi arasındaki kıyı şeridinde doğrudan İstanbul Boğazı’na deşarj edilerek çevre kirliliğine neden olan atıksular, Tarabya Atıksu Tüneli ile Baltalimanı Atıksu Arıtma tesisine ulaştırılacak.

Tünelin tamamlanması nedeniyle düzenlenen törene katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, arıtma tesisinde arıtılacak suların, 70 metre derinliğinde 300 metre açıktan Boğaz’ın dip akıntısına verilerek çevreye zarar vermeden uzaklaştırılacağını belirtti.

Tarabya Atıksu Tüneli ve Kolektörü’nün 102 trilyona mal Sekabet olduğunu söyleyen Topbaş, kolektörün faaliyete geçirilmesiyle Boğaz’a atıksu akışının önleneceğini, böylece hem İstanbul Boğazı sahillerinin korunacağını hem de çevrenin temiz kalacağını kaydetti.

Topbaş, çocukluğunda İstanbul’un her yerinden denize girilebildiğini, bundan sonra da girilebileceğini ifade etti. Yan bağlantılarla yaklaşık 17 kilometre olan Tarabya Atıksu Tüneli ile Sarıyer Merkez Mahallesi’nin atıksularıy ve Sarıyer deresine kontrolsüz akan atıksular, kolektörler vasıtasıyla sisteme bağlanmış oldu.

Tarabya Atıksu Tüneli ve Kolektörü’nün tamamlanması nedeniyle düzenlenen programa Kadir Topbaş’ın yanı sıra İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur da katıldı. Topbaş, tünel sahasında incelemelerde bulunarak vinç yardımıyla tünele girdi. Burada çalışmalar hakkında bilgi alan Topbaş, daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ali Şahin / Zaman Gazetesi

Editör: TE Bilişim