Türkiye, Bakü-Ceyhan boru hattının üç katı miktarda petrol anlamına gelen tanker trafiği için çok sıkı düzenlemeler istiyor. Buna karşılık Rusya, büyük petrol şirketlerini arkasına alarak en büyük muhalefeti yapıyor.

Yılda 6 bin tanker boğazlardan geçiyor

İstanbul Boğazı'ndan, günde ham petrol yüklü, 16 tanker transit geçiş yapıyor. Bu da yılda ortalama 6 bin tankerin boğazları kullandığı anlamına geliyor.

İstanbul Boğazı birçok keskin dönüşlere, 700 ile bin 500 metre arasında değişen genişliğe ve 31 kilometre uzunlunluğa sahip. Gemiler, İstanbul Boğazı'nda en az 12 kez yer yer 80 dereceye varan rota değişikliği yapıyor. Bu dar su yolunda hava şartları da kötü olduğunda kaza geliyorum diyor. Çanakkale Boğazı da benzer özelliklere sahip.

İstanbul boru hattının üstünde Marsbahis

Bu rakamlar yılda 60 milyon ton petrol taşıyacağı tahmin edilen Bakü-Ceyhan boru hattının kapasitesinin üç katı. Yani İstanbullular boru hattının üstünde oturuyor, Türkiye alternatif yollar bulunması için bastırıyor.

Bir yandan da tanker trafiğini denetim altına almaya çalışıyor. Bu nedenle yapılan düzenlemeye göre, 200 metrenin üzerindeki tankerlerin geçişine bildirimde bulunmaları şartı getirildi. Rusya zaman kaybı ve ihracatını düşürdüğü gerekçesiyle, buna karşı çıkıyor, her platformda Türkiye'ye karşı lobi yapıyor.

Türkiye lobi faaliyetlerini sürdürüyor

1 Temmuz 1936’da imzalanan Uluslararası Montrö anlaşmasında, boğazlardan kılavuz kaptan ve römorkörle geçiş yapılması zorunlu tutulmadı. Ancak Türkiye bunun zorunlu olması için lobi faaliyetlerini sürdürüyor.

Türk boğazlarından tanker geçişi Rusya Devlet Başkanı Putin'in ziyaretinde masaya yatırılan konulardan sadece biri. Türkiye dünya mirası listesinde yer alan İstanbul'u korumak için Rusya'yı iknaya çalışıyor.

CNNTÜRK

Editör: TE Bilişim