Stalin, Hitlerden Boğaz Yardımı İstemiş

MOSKOVA - Sovyetler Birliği dönemine ait arşivlerde her gün yeni bir bilgi gün ışığına çıkarken, Sovyet lider Stalin'in Hitler'den Çanakkale ve İstanbul boğazlarının ele geçirilmesi için Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'den destek istediği bildirildi.

Rus Vremya Novostey gazetesinde ''Nisan Dönüşü Protokollerde Geçmiyor'' başlığıyla yayımlanan haberde, arşiv belgelerinin incelenmesi sonucu 1941 yılında Nazi Almanyası ve ve Sovyetler Birliği arasındaki savaşı kimin başlattığının ortaya çıktığı kaydedildi.

Haberde, Stalin'in Nisan 1941'de Hitler ile başlatacağı savaşın tarihini bizzat kendisinin belirlediği ifade edilerek, Stalin'in Almanya'ya karşı savaşı 1941 yılının sonbaharında başlatmayı planladığı kaydedildi.

Almanların Kasım 1940'ta dünyayı bölmek için yeni bir girişimde bulunduğu belirtilen haberde, Türkiye ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
''Dönemin SSCB Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov'un Berlin'i savaş öncesinde ziyareti sırasında, dünyanın paylaştırılması için yeni anlaşmalar yapması planlanıyordu. Ancak iki ülke bu görüşmeler sırasında anlaşmaya varamadılar.

Molotov, Balkanlar ile Finlandiya'nın Sovyetler Birliğine verilmesini talep ederken, İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki askeri birlikleri ele geçirmek için Türkiye'ye karşı açılacak savaşta Almanya'nın kendilerine destek vermesini istedi. Molotov'un önerisinde, SSCB ile Almanya'nın birleşerek Türkiye'ye karşı savaş başlatması bile öngörülüyordu''

Haberde, Hitler'inse Sovyetler Birliği'nin sadece Asya'ya doğru ilerlemesini ve bu çerçevede Afganistan ile İran'ı ele geçirmesinin yeterli olacağını düşündüğü belirtilerek, ''Hitler, Avrupa'yı kimseyle paylaşmak istemiyordu'' denildi.

Sovyetler'in Nazi Almanyasının Balkanlar'daki varlığına karşı olduğu konusunda Berlin'e defalarca uyarıda bulunduğu ifade edilen haberde, ''Nisan ayında Nazi ordusu Bulgaristan'a girince, Türkiye de endişelenmeye başladı. Moskova, Türkiye hükümetiyle ilişkiye geçerek, Türkiye'nin Nazi Almanyası tarafından saldırıya uğrayacağını, Türklerin eline silah alarak kendi toprak bütünlüğünü korumaya çalışması halinde Sovyetler Birliği tamamen tarafsız olarak Türkiye'yi anlayışla karşılayacağını vurguladı'' denildi.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim