İSTANBUL BOĞAZINDA GEMİLER YIĞILACAK

İstanbul'un iki yakasını deniz altından birbirine bağlayacak Marmaray Tüp Geçit Projesi'nin en önemli aşamasına gelindi. Japonya'dan birkaç gün önce gelen Kanyu platformu denizde tüplerin yerleştirileceği kanalı açarak kazı çalışmalarına başlayacak. Ancak, uzun sürecek bu çalışmalarla Boğaz gemi trafiğinin felç olması neden olacak gibi gözüküyor. 

Dünyanın en büyük "batırmatüp" tüneli için ilk kazma vuruluyor. Marmaray Tüp Geçit Projesi'nin en önemli aşaması için Japonya'dan gelen Kanyu platformu bu işlemi gerçekleştirecek.

Bu platform, denizde tüplerin yerleştirileceği kanalı açarak denizde kazı çalışmaları yapacak. Kanyu boğazın ortasında bir yıl çalışma yapacak. Kanyu'nun 56 metre derinlikte, 1 buçuk milyon metreküp malzame kazacağı belirtiliyor. Yapılacak çalışmanın ilki Kız Kulesi açıklarında gerçekleşecek.Geçişlerin tek yöne düşürülmesiyle aksayan boğaz trafiğiyle gemilerin Karadeniz Betgram ve Marmara'da kuyruklar oluşturması bekleniyor.

İstanbul Boğazından yılda ortalama 50 bin geminin geçtiği hesaplanırsa, İstanbul Boğazının Kuzey ve Güney demir bölgesinde yüzlerce geminin günlerce hatta haftalarca bekleyeceği tahmin ediliyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim