EMPA'dan Türk Boğazları Kararı

Antalya'da yapılan 43. EMPA Genel Kurulunda Türk Boğazlarından geçen gemilere kılavuz kaptan almalarını şiddetle tavsiye eden karar alındı.

EMPA Genel Kurulu açılış konuşmasını yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; "Boğazlarda bugün 300m boyu aşan süper tankerlerinde seyrettiğini düşünürsek burada kılavuz kaptan almadan seyir yapmanın büyük bir risk olduğunu büyük bir felakete davetiye çıkarmak olduğunu siz bu konunun uzmanlarına hatırlatmanın gerekli bile olmadığını olmadığını düşünüyorum o bakımdan IMO’nun A827-19 no’lu kararında İstanbul/ Çanakkale boğazlarında kılavuz kaptan almak adeta zorunluluk seviyesinde şiddetle tavsiye edilmektedir. İşte bu tavsiye kararından sonra aldığımız tedbirlerle beraber boğazlarda kılavuz kaptan kullanmak  veya kılavuz kaptan davet etme oranları süratle artmaya başlamış ama ne yazıkki bugün hala %40’lar seviyesindedir." demişti.

Antalya'da toplanan Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği (EMPA) Genel Kuruluna katılan 26 Avrupa ülkesi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın sözlerine paralel olarak Türk Boğazlarından geçişlerde kılavuz kaptan alınmasını destekleyici bir karar aldılar.

EMPA Genel Sekreteri Chris Lafevere tarafından açıklanan kararda; IMO'nun A.827(19) No.lu kararına atıfta bulunularak bu kararda kılavuz kaptan alınmasının şiddetle tavsiye edildiği hatırlatılıyor.

Türk Boğazlarında bir kazanın felaket boyutunda zarar verebileceği değinilen kararda Türk Boğazlarında kılavuz kaptan almanın deniz emniyetine katkısı vurgulanıyor.

Karar, "EMPA'nın Türk Boğazlarından geçişte kılavuz kaptan alınmasını şiddetle tavsiye ettiği" cümlesiyle son buluyor.

Kararla ilgili DenizHaber.Com sitesine yorumda bulunan uzmanlar, , "bir AB sivil toplum örgütünün Türk Boğazları ile ilgili Türkiye'nin tezlerini desteklemesi bakımından önem taşıyor." dediler.

Uzmanlara göre; Karar'da "Türk Boğazları" tabirinin kullanılması da bu terimi IMO Dökümanlarında kullanırken Yunanistan vetosuyla karşılaşan Türkiye'nin; artık bu terimi uluslararası literatüre yerleştirmesi açısından önem taşıyor.

Bu Karar; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yerinde yaptığı vurgulamanın katkısı sonucu olduğu kadar, Uluslararası meslek kuruluşlarında Türkiye'nin etkin olmasının bir sonucu olarak da değerlendiriliyor.

Karar; EMPA'nın resmi politikası anlamına da geliyor.

Editör: TE Bilişim