Çanakkale Boğazı'nda denizanası istilası

Çanakkale Boğazı yaz mevsimiyle birlikte denizanalarının istilasına uğradı. Deniz yüzeyindeki yüzlerce denizanası tedirginlik yarattı.

Çanakkale Boğazı'nın sahil kesimlerinde biriken yüzlerce deniz anası, su yüzeyinde bulut görüntüsü oluşturdu. Vatandaşlar manzara karşısında şaşkına dönerken, kimileri de denize girip girmeme konusunda tereddüt yaşadıklarını belirtti. Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Cirik, denizanalarının kış mevsiminden ilkbahar, yaz mevsimine geçiş sırasında üreyip çoğaldıklarını belirterek, boğazdaki denizanası yoğunluğunun normal bir gelişme olduğunu söyledi.

Deniz analarının, deniz suyunda yüzerek çalışan plaktonik hayvansal canlılar olduğunu belirten Prof. Dr. Şükran Cirik, “Özellikle de kış mevsiminden ilkbahara geçişte sıcaklık artışı ve ışığa bağlı olarak gelişirler. Eşeysiz üreme olarak da her yıl mikroskobik bir canlı yüzlerce canlıyı oluşturur. Bu mevsimde çoğalmaları tamamen canlının biyolojik hayat devriyle ilgilidir. İlkbahar, yaz mevsimi başlangıcında sıcaklık artışının etkisiyle her bir tanesi yüzlerce yeni canlı üretiyor. O nedenle bu mevsimde denizanalarının bir bulut şeklinde çok olduklarını görebiliyoruz. Bu onların doğal çoğalması. Aşırı çoğalmasına global iklim değişiklikleri, sıcaklık artışları ve deniz trafiği neden olabiliyor. Büyük tankerlerin balans sularıyla bir yerden bir yere taşınması gibi insan etkileri çoğalmaya nedenler arasında gösterilebilir” dedi.

Denizanalarının bazılarının çapının 1 metreye kadar çıkabildiğine işaret eden Dekan Cirik, “Ancak bunların insana teması halinde herhangi bir etkisi yok. Sadece estetik anlamda insanı ürkütür. Vücutta alerjiye neden olanlar ise görünmeyen, mikroskobik küçük ve rengarenk olan denizanalarıdır. Vücudun bunlara temas etmesinden kaçınılmalıdır. Çünkü temas ettiğinde vücutta kaşınma ve kızarıklık oluşturur” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Yayın Tarihi : 2 Haziran 2007 Cumartesi

Editör: TE Bilişim