Çanakkale Boğazı 5 kamera ile gözleniyor

Günde ortalama 130 geminin geçtiği Çanakkale Boğazı 5 termal kamera ile sürekli gözaltında tutuluyor ve kameraların sayısı artırılmaya çalışılıyor...
 
1994 yılında uygulamaya konulan Boğazlar Tüzüğü `nün ardından radar sisteminin devreye girmesiyle Çanakkale boğazı daha güvenli hale geldi.

Günde ortalama 130 geminin geçtiği Çanakkale Boğazı `nda 1994 yılından önce meydana gelen deniz kazaları, tüzüğün yürürlülüğe girmesinin ardından asgari seviyeye inerken, 2004 yılında devreye sokulan radar sistemi sayesinde boğazda seyreden gemiler kameralarla kontrol edilerek muhtemel kazaların önüne geçiliyor.

Çanakkale `de meydana gelen deniz kazalarının tüzüğün yürürlülüğe girmesinin ardından önemli ölçüde azaldığını belirten yetkililer, Deniz Trafik Kontrol İstasyonu (VTS ) sayesinde boğaza giriş yapan gemilerin termal kameralarla gece ve gündüz tek tek görüntülendiğini, bu sayede kazaların önüne geçildiğini söyledi. Çanakkale Boğazı `ndan günde 130 geminin geçtiğini kaydeden yetkililer, özellikle tehlikeli yük taşıyan gemilerle tankerlerin geçişleri sırasında boğazın çift taraflı olarak deniz trafiğine kapatılarak güvenli hale getirildiğini ifade etti. Termal kameralar sayesinde herhangi bir geminin yanlış seyir yapması durumunda kaptanların anında ikaz edildiğini de belirten yetkililer, bu sayede güvenliğin en iyi şekilde sağlandığını ifade ettiler .

Bu arada 5 termal kamera sayesinde 24 saat gözlem yapılan Çanakkale Boğazı `nda bu kameraların sayısının arttırılmasının planlandığı öğrenildi.

Haber7

Editör: TE Bilişim