Boğazlar İsveç Dergisine Kapak Oldu

Başbakan Erdoğan'ın İsveç'i ziyaret ettiği bugünlerde ilk sayısı yayınlanan SRAT adlı İsveç dergisi, İstanbul Boğazı'nı kapak yaptı. "Boğaz'ın Kılavuz Kaptanları" başlıklı makalede türk Boğazlarından geçiş yapan gemilerin oluşturduğu risklere ve kılavuz kaptanların yaptığı zor göreve dikkat çekiliyor.

Makalede Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı ve Uluslararası kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan yardımcısı Cahit İstikbal ile yapılan röportaja geniş yer veriliyor.

Makalede istanbul boğazından "dünyanın en tehlikeli su yolu" diye bahsedilirken, Rus petrolü taşıyan tankerlerin evlerin neredeyse birkaç metre yakınından geçtikleri ve zaman zaman arızalanarak büyük tehlikeler yaşattıkları vurgulanıyor.

Boğazlardan geçen teknik bakımdan kötü durumda ve yeterliksiz personel çalıştıran gemilerin yarattığı tehlikelere dikkat çekilen makalede, kılavuz kaptan almanın insan hatalarıni asgariye indirmede büyük önemi olduğu ancak Montrö Sözleşmesinin kılavuz kaptan alınmasını mecburi kılmayı  imkansız hale getirdiği anlatılıyor.

makalede ayrıca Türkiye'nin Boğazlarda radar izleme ve de içeren modern bir VTS sistemi kurduğu ve boğazları kontrol altına aldığına da dikkat çekiliyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim