Boğaz'ı 225 YTL için tehlikeye atıyorlar!

Yılda 50 binden fazla geminin geçtiği Boğazlarda, 53 saatte bir tehlike yaşanıyor. Bunun en büyük nedeni gemilerin 176 dolarlık kılavuzluk bedelini ödemek istememesi. En son örnek önceki gün yaşandı

Dünyanın en dar ve tehlikeli su yollarından biri olan Türk Boğazları'nda ortalama 2.2 günde ya bir gemi kaza yapıyor ya da arızalanıp tehlikeye yol açıyor. Bunun en önemli nedeni ise tonajına göre 176 dolardan başlayan kılavuzluk hizmeti bedelini ödemek istemeyen gemilerin kılavuz kaptan almadan geçiş yapmak istemeleri! Bu ücreti ödemekten kaçınan gemi kaptanları, çoğu zaman kendi hayatlarının yanı sıra Boğazlarıda büyük bir tehlikeye atıyorlar.

Daha önceki gün, 292 dolara kılavuz kaptan almadan İstanbul Boğazı'ndan geçmek isterken karaya oturan "Yıldırım K" isimli gemi, on binlerce dolar ödemek zorunda kalacak.


Kılavuzluk pahalı da değil!

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, "Kılavuz hizmeti ücreti bin grostonluk bir gemi için 176 dolardır. Her bin groston üzeri ve küsuratı için artı 58'er dolar fazla ödemeleri gerekir. Oysa bu ücreti ödemeyen kaptanlar kaza yaptıklarında tonajlarına ve yapılan kurtarma operasyonunun büyüklüğüne göre 100 bin dolar üzerinde bir faturayı ödemek zorundalar" diye konuştu.


'Şimdi daha çok ödeyecek'

Son örneğin önceki sabah yaşandığını anımsatan Orakcı, İzmir Aliağa'dan Romanya'ya giden 2 bin 430 grostonluk kuru yük gemisinin İstanbul Boğazı Umur Yeri mevkiinde dümen arızası sonucu karaya oturduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Gemi kılavuz kaptan alsaydı 292 dolar ödeyecekti; belki de karaya oturmayacaktı. Ama şimdi öncelikle kaza yaptığı için kendisine 2 bin dolarlık bir ceza kesilecek. Ayrıca gemi Kıyı Emniyeti tarafından kurtarılıp yüzdürüldüğü için de on binlerce dolarlık bir fatura daha ödemek zorunda kalacak."

Ortaköy ve Dolmabahçe büyük tehlike atlatmıştı

İstanbul Boğazı'nda son olarak 29 Haziran'da, Rusya'nın Novorosisk limanından aldığı dökme demir yükünü İtalya'nın Ravenna limanına götüren Türk bayraklı "CS Cihan" adlı gemi, Ortaköy önlerinde kıyıya metreler kala durabilmişti. Bu kazadan kısa bir süre sonra ise yine 9 Temmuz'da İtalya'dan Romanya'ya gitmekte olan konteynır yüklü "Beluga Sensation" adlı başka bir gemi de Dolmabahçe Sarayı'na 20-30 metre kala durdurulmuş ve Boğaz büyük bir tehlikeyi atlatmıştı.


Şakir Aydın
Milliyet gökyüzünde / MURAT ÖZTÜRK

Kaynak: Milliyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim