Komşuya mitolojiyi değiştirttik 
 
Yunanistan, Türkiye yüzünden mitolojiyi değiştirdi. Mitolojideki "Argonaut" efsanesine harfi harfine sadık kalınarak inşa edilen "Argo" gemisinin boğazlardan ve Karadeniz’den geçişine, Türkiye "güvenli geçiş garantisi bulunmadığından" izin vermeyince, projenin suya düşmemesi uğruna güzergáh değiştirildi.

MİTOLOJİDEKİ Iason ve hepsi birer mitoloji kahramanı olan arkadaşlarının "Altın Post"u bulmak amacıyla Yunanistan’dan yola çıkarak Karadeniz’in doğu ucundaki "Kolhi Ülkesi"ne, bugünkü Gürcistan’a olan maceralı yolculuğunu anlatan "Argonautlar" efsanesini canlandırmak için 6 yıldır bir porje üzerinde çalışılıyordu. Türkiye, proje kapsamında inşa edilen "Argo" gemisinin kendi sularından geçişine izin vermedi. Proje yetkilileri, bunun üzerine alternatif güzergah arayışına girdiler. Sonunda "Iason’un Kolhi’den geri dönüşünde Tuna Nehri ve Adriyatik Denizi’nden geçtigi şeklinde rivayetler de var" denilerek 88 kişinin kürek çektiği Argo teknesi, Venedik’e doğru yola çıktı. Bir başka deyişle Argo, mitolojik sular Ege, Marmara ve Karadeniz yerine Adriyatik Denizisi’nde seyredecek. Tekne 60 gün süreyle 37 limana uğrayacak. "Argonaut" projesini hazırlayan "Navdomos Enstitüsü" yetkililerinden Apostolos Kurtis, Türkiye’nin ret cevabını "çirkin ve dayanılmaz derecede şaşırtıcı" olarak niteledi.

Kahramanlar gemisi

Mitolojiye göre Iason ve aralarında Herakles, Orfeus, Polideukles, Kastor, káhin İdmon, Telamon, Dioskurlar, Hylas gibi kahramanların olduğu arkadaşları, "Argo" adlı gemiyle zenginliğin ve iktidarın simgesi sayılan "Altın Post"u ele geçirmek için Kolhi Ülkesi’ne doğru yola çıkarlar. Yolda başlarına binbir macera gelir ve hepsini atlatmayı başarırlar.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim