Değerli okurumuz;Hiçbir gelirinizin olmadığı ve tek meskene sahip bulunduğunuzu, Emlak Vergisi için ne tür ödemede bulunacağınız konusunda bilgi talep etmektesiniz...Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak ü

Değerli okurumuz;

Hiçbir gelirinizin olmadığı ve tek meskene sahip bulunduğunuzu, Emlak Vergisi için ne tür ödemede bulunacağınız konusunda bilgi talep etmektesiniz...

Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskeni olması halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfır olarak belirlenmiştir.

Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır.

Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. 

Hiçbir geliri olmadığını beyan eden mükelleflerin, indirimli vergi oranından yararlanabilmeleri için, hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri türde bir gelirinin olmaması, ikametgâhlarının bulunduğu yer vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmamaları, aktif sigortalı bulunmamaları gerekmektedir.

Birden fazla meskeni olanların veya birden fazla meskende hisseye sahip olanların meskenlerine indirimli vergi oranı uygulanmamaktadır.

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde, bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır.

Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir.

Hiçbir geliri olmadığını taahhüt eden mükelleflerin, indirimli vergi oranından yararlanabilmeleri için, gelir vergisine tabi hizmet karşılığı elde edilen ücret, ticari, sınai ve mesleki ve zirai faaliyet geliri ile menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, faiz ve temettü veya benzeri bir gelirinin olmaması gerekmektedir.

Gelir elde etmeleri veya ikinci bir meskene sahip olmaları halinde bu değişikliği mükellefiyetlerinin bulunduğu belediyeye bildirmelerinin zorunludur.

İndirimli vergi oranından yararlanma şartlarını taşımadığı halde, gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle indirimli vergi oranından yararlanan mükellefler ile durumunda meydana gelen değişikliği bildirmeyen mükelleflerden alınması gereken vergi, cezalı olarak ve gecikme faizi ile birlikte alınmaktadır.

Gelirlerinin bulunmaması ve diğer şartları taşımaları şartıyla, isteğe bağlı olarak sigorta prim ödemesi yapmaları ve potansiyel olarak vergi dairesinde vergi kimlik numarası almaları, mükelleflerin indirimli emlak vergisi muafiyetinden yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir...