Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi projelerinin arasında korvetler ve fırkateynler de büyük önem arz ediyor. 

2019 yılında envantere giren TCG KINALIADA Japonya’ya yolcu edildi. 

 F-514 Korveti TCG KINALIADA, MİLGEM ADA Sınıfı Korvet Projesi’nin son gemisi olma niteliği taşıyor. F-514 Korveti, Türk Deniz Kuvvetleri’nin en yeni korveti olma unvanının da sahibi.

Geminin oldukça özel bir görev için Japonya’ya doğru yola çıktığı belirtiliyor. Bundan tam 134 yıl önceye gidiyoruz.

14 Temmuz 1889 yılında Padişah II. Abdülhamid, Japonya ile olan dostluğu pekiştirmek ve iadeyi ziyaret etmek için Ertuğrul Fırkateyni’ni hazırlatmıştı.

Fırkateyn padişahın mühürlü mektubunu, birkaç özel hediyeyi ve şükran nişanını yüklenerek yola çıkmıştı. Ancak aksilikler peşini bırakmadı.

Yolculuğun 2. gününde Süveyş Kanalı’nda kuma saplanan gemi ilerleyen günlerde kayalıklara çarpma gibi ağır kazalar atlattı. Yola çıktıktan tam 11 ay sonra ise Japonya’ya varan gemi emanetleri teslim etti.

Ancak geri dönüş yolculuğunda da aksiliklerin devam ettiği belirtiliyor. Gemiyi önce kolera salgını vurdu. 13 asker şehit oldu.

Devamında ise gemi fırtınaya yakalandı. Dev dalgalar ile uzunca bir müddet mücadele eden geminin maalesef dümeni kırıldı. Sürüklenmeye başladı. Kayalıklara doğru sürüklenen gemi büyük bir hasar aldı. Böylelikle battı. Salgın sebebiyle şehit olan askerler ile birlikte toplamda 607 kişilik mürettebattan ise sadece 69’unun kurtulduğu biliniyor.

Savarona'nın tamiratı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda sürüyor Savarona'nın tamiratı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda sürüyor

Kayalıklara yakın bir bölgede bulunan köylüler yardıma koştu. Onların sayesinde 260 şehidin cenazesi bulundu. Cenazeler kayalığı tepeden gören bir bölgeye gömüldü. Japonya bu tepeye bir anıt inşa etti. Ardından bir Türk Müzesi’de yaptılar. Her sene de, kazada hayatını kaybeden Osmanlı denizcilerini anıyorlar.

Editör: Nermin İstikbal